Afrikai természetfilmekből ismert madárfaj jelent meg Rábapatyon

Nemrég egy feltűnően szép tollazatú mandarinréce lubickolására figyeltek fel a járókelők Szombathelyen. A gyönyörű madárfaj rendkívül ritkán fordul meg hazánkban, ahogyan a most felbukkanó pásztorgém is, aki szintén Vas megyében vendégeskedik.

Elefánt hátán utazó pásztorgémForrás: wikipédia / Készítette: Charles Lam

A hófehér tollazatú, világjáró madár megjelenésével új fajjal bővült a Vas megyében megfigyelt madarak listája. A pásztorgémet a Rábapaty melletti kavicsbányában Csempesz Sándor vette észre, aki azonnal lencsevégre is kapta a madarat. A ritka fotókat a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont Facebook-oldalán is közzé tették.

A világvándor pásztorgém, Rábapaty melletti kavicsbányábanForrás: facebook / Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont / Készítette: Csempesz Sándor

Ez a világszerte terjeszkedő madárfaj sokaknak ismerős lehet az afrikai természetfilmekből, amint elefántokat és más nagytestű növényevőket kísér. Első ránézésre nagyon hasonlít a Nyugat-Magyarországon is gyakran megfigyelhető nagy kócsagra. A két madárfajt a termetükről lehet legkönnyebben megkülönböztetni, a pásztorgém ugyanis jóval kisebb a kócsagoknál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek