Elpusztult Öcsi, a Pécsi Állatkert rénszarvasa

Öcsi, a rénszarvas csak néhány hónapja érkezett vissza pécsi kifutójába, miután a párzási időszakot Nyíregyházán töltötte. Ránézésre jól érezte magát, és látogatóit is közvetlen kedvességgel fogadta. Néhány napja olyan tünetet vettek észre nála, amelyek gyors lefolyású és végzetes betegségre utaltak – közölték az állatkert közösségi oldalán.

Elpusztult Öcsi, a rénszarvasForrás: Facebook / Pécsi Állatkert és Akvárium Terrárium

Öcsi a Pécsi Állatkert történetének első rénszarvasa volt. A Facebook-posztban gondozói arról is írnak, hogy takarmányozása és férőhelye az állat számára tökéletesnek bizonyult. Öcsi remekül érezte magát a kifutójában, gondozóival szelíd, érdeklődő volt, a látogatói csoportokat pedig mindig a lehető legközelebbről kémlelte, szerette az emberek társaságát.

Miután gondozói arra lettek figyelmesek, hogy az állat étvágya lecsökkent, légzése pedig nehézkessé vált, minden nap kezeléseket kapott. Azonban az orvosok erőfeszítései, a gyógyszeres kezelés és a takarmányozás átalakítása sem tudott javítani Öcsi állapotán, ezért az állat szerda reggelre elpusztult.

Az elsődleges vizsgálati eredmény alapján a problémáját egy apró fadarab okozhatta, amely a – lombokat, leveleket fogyasztó, a fák törzsét rágó állat révén – a természetben is veszélyt jelent rá. A szarvasfélék többüregű, összetett gyomorral rendelkeznek, így a folyamatosan összehúzódó recésgyomorba került emésztetlen, szilárd, hegyesebb anyag bármikor átlyukaszthatja a gyomorfalat, és a pár centire lévő szívre is veszélyes. Ez a betegség a kérődző állatoknál sajnos gyakran előforduló, visszafordíthatatlan lefolyású kórfolyamat – tették hozzá a gondozók a szomorú hírt közlő közösségi bejegyzésükben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek