Hihetetlen, hogy milyen madarak látogatják Magyarországot

Talán még emlékeznek a színpompás mandarinrécére, amely októberben hívta fel magára a figyelmet a szombathelyi Csónakázó-tavon. Nem sokkal később afrikai természetfilmből ismert pásztorgém bandukolt Vas megyében. Most pedig egy hazánkban sosem látott lazúrcinege bukkant fel, sőt, egy rózsás flamingót is láttak a napokban Szeged környékén.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adta hírül a napokban, hogy a szegedi Fehér-tó nádasában, egy hazánkban eddig nem bizonyított madárfajt, egy gyönyörű lazúrcinegét látott három madarász. A hír hallatára a hazai madarász társadalom szokás szerint útra kelt, és még aznap, a délutáni szürkületben is sikerült megfigyelni a madarat. A következő napokban valószínűleg további több száz madármegfigyelő zarándokol majd el a térségbe, akár külföldről is, hogy megfigyelhessék ez a különleges megjelenésű madarat.

LazúrcinegeForrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület / Készítette: Barkóczi Csaba

A lazúrcinege után pedig újabb madárritkaság tűnt fel a szegedi Fehér-tavon, mégpedig egy rózsás flamingó - tette közzé közösségi oldalán a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja. A fiatal rózsás flamingó szintén a napokban érkezett. A hosszú lábú, nyakigláb madár a lehalászás alatt lévő tavakon szedegetett furcsa alakú csőrével.

Rózsás flamingó halászik a szegedi Fehér-tavonForrás: facebook / MME Csongrád megyei Csoport / Készítette: Lendvai Csaba

A rózsás flamingó rendkívül ritka őszi-téli vendég Magyarországon, a szegedi Fehér-tóra először látogatott ilyen madár. A rózsás flamingót egyébként néhány napja Szerbia területén is látták, november közepén a Zlatica-Aranka halastavon kóborolt. Amikor felfigyeltek rá, épp a tó sekély medrében görbe csőrével kaszáló mozdulatokat végezve próbálta kiszűrni a vízből a számára szükséges táplálékot - adta hírül a vajdasági Magyar Szó napilap.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek