Nem ismeri fel a párkányára szállt madarat? Keresse meg hazánk első online madártárában!

Elérhetővé tette az interneten Magyarország madárfajainak részletes adatbázisát a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Közleményükben azt írták, hogy Magyarország nemcsak világviszonylatban élen járó madártani hagyományokkal, de gazdag madárvilággal is rendelkezik. Az Európában megfigyelt mintegy nyolcszáz madárfaj fele fészkelőként, vonulóként vagy kóborlóként Magyarországon is előkerül, ezek közül legalább kétszáz a lakott területeken is előfordul.

Azt, hogy a magyar madárfauna pontosan hány fajt számlál, szinte lehetetlen megmondani, a rendszertani kutatások alapján ugyanis egyes alfajok időnként önálló faji státusra emelkednek vagy éppen fordítva - olvasható az összegzésben. Magyarországon jelenleg 400-410 madárfaj előfordulása bizonyított, ezek közül 397 faj szerepel az új, az MME honlapján indult Magyarország madarai weblapon.

A felületen minden fajnak külön oldala van, ahol a madárral kapcsolatos általános és speciális ismeretek egyaránt megtalálhatóak és folyamatosan frissülnek. A fajok bemutatását már most 658 színes festmény és 1675 fotó, valamint hangtár és félezer saját készítésű videó segíti. A honlapon részletes kereső működik.

A Svájci Hozzájárulási Program támogatásával indult felület az MME véleménye szerint egyaránt segíti a madarakkal éppen ismerkedni kezdő "laikusokat", a gyakorlottabb téli "madáretetőket" és a természetvédelemben dolgozó hivatásos szakembereket. Az MME további tervei között szerepel, hogy a bemutatott állatcsoportokat Magyarország kétéltűivel, hüllőivel, valamint emlőseivel is kibővítse. A Magyarország madarai oldal mellett a Csipogó honlapot is elindították. Ennek célja a mindennapi madár- és természetvédelem bemutatása a gyermekek számára.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek