Mintegy 130 millió évvel ezelőtt élt madárfajt azonosítottak Kínában

Egy 127 millió évvel ezelőtt élt madárfajt azonosítottak kínai kutatók, akik szerint a kelet-ázsiai ország északkeleti részén feltárt ősmaradvány új információkkal szolgál a madarak fejlődéséről a repülési képesség kialakulásának korai szakaszában.

A Jinguofortis perplexus madár illusztrációjaForrás: National Geographic

A Kínai Tudományos Akadémia gerinces paleontológiai és paleoantropológiai intézetének munkatársai számoltak be a kréta időszak hajnalán élt madár remek állapotban fennmaradt teljes csontvázán és toll-lenyomatain végzett vizsgálataikról. Az elemzések szerint a teremtmény a repülés evolúciójának egy kulcsfontosságú időszakában élt: a madarak ekkor már megváltak hosszú, csontos farkuktól, de még nem jelentek meg a repülésben szerepet játszó tollak a megrövidült farkukon.

A mintegy 130 millió éve élt madár csontváza és toll-lenyomataForrás: National Georaphic

A kutatók a Jinguofortis perplexus nevet adták a már kihalt fajnak. A kínai jinguo, vagyis női harcos és a latin fortis, vagyis bátor szavakból képzett Jinguofortis nemzetségnév a világ női tudósai előtt tiszteleg.
Mint, ahogy az a kutatásokból kiderült a Jinguofortis perplexus nagyon egyedi tulajdonságokkal bírt: apró fogai a vele rokonságban álló theropoda dinoszauruszokéra emlékeztetett, rövid, csontos farka a csigolyák összenövésével keletkezett csontos képződményben végződött, az emésztőcsatornájában talált gyomorkövek tanúsága szerint döntően növényekkel táplálkozott, és volt egy harmadik ujja, amely mindössze két csontból állt. A madár vállízületének szerkezete pedig arról árulkodik, hogy a Jinguofortis perplexus feltehetőleg kicsit másként repült, mint a mai madarak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek