Tízezer éve kihalt szarvasagancsok kerültek elő Észak-Írországban

Sorra bukkanank fel az ősi állati maradványok. Néhány hete egy 50 ezer éves oroszlánkölyök tetemére bukkantak Szibériában, most pedig egy 10 ezer éve kihalt óriásszarvas agancsa került elő Észak-Írországban.

A tóban talált szarvas maradványForrás: Facebook / Ardboe Gallery

Raymond McElroy és társa, Charlie Coyle szeptember 5-én egy édesvízi tavon halászott, amikor egy szokatlan dolog akadt a horgukra. Eleinte azt hitték, hogy egy tölgyfa vastagabb ága lehet az, de kiderült, hogy tévedtek. A zsákmány a 10 ezer éve kihalt óriásszarvas agancsa volt. Az állat neve utal a méretére is, hiszen feltételezések szerint több mint kétméteresre is megnőtt - írja a Sokszínű Vidék.

A tóban talált agancsaiForrás: facebook / Ardboe Gallery

A két férfi alig egy kilométerre volt a parttól, halászhálójuk pedig hat méter mélyre ért le. De a tónál nem ez volt az eslő különleges felfedezés. 2014-ben egy másik halász, Martin Kelly egy alsó állkapocscsontot fogott a vízben, ami egy múzeumi kurátor vizsgálata szerint körülbelül 14 ezer éves lehetett. Mivel a helyszínek megegyeznek, McElroy hiszi, hogy a csont és az agancs ugyanazon egyedhez tartoznak, de ennek megállapítását a kutatókra hagyja.

Az óriásszarvas Európában, Ázsia északi és Afrika nyugati részén élhetett. Kihalásának okai vitatottak: egyesek szerint hatalmas méretű agancsaik okozhatták kipusztulásukat. Erre két magyarázatot dolgoztak ki: az egyik, hogy idővel az agancsok olyan hatalmas méretűek lettek, hogy akadályozták az egyedeket a mindennapi életvitelükben. A másik elmélet szerint az agancsok felépítéséhez sok kalciumra és foszfátokra volt szüksége, viszont az utolsó jégkorszak végével a megváltozott növényzet már nem tudta biztosítani ezeket az elemeket, így az állatoknál csontritkulás alakult ki. Mások szerint őseink túlzott vadászata okozhatta a faj kihalását.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek