Még nem térhet vissza a vadonba a világ egyetlen albínó orangutánja

Egyelőre nem térhet vissza a vadonba a világ egyetlen ismert albínó orangutánja, Alba, amelyet tavaly áprilisban szabadítottak ki az indonéz hatóságok a helyi lakosok kezei közül Borneó szigetének Indonéziához tartozó részén.

Ő a világ egyetlen albínó orángutánjaForrás: Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF)

A fehér bundájú, kékszemű, 6 év körüli nőstényt az eredeti tervek szerint június vagy július folyamán költöztették volna át egy tízhektáros mesterséges szigetre. A védett övezetet egy orangutánmentő szervezet, a Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) alakította ki számára a Közép-Borneó tartománybeli központjához közeli erdős területen, hogy az állat biztonságos körülmények között újra hozzászokhasson az önálló élethez, mielőtt végleg szabadon engedik.
Az építési munkálatok elhúzódása és a hatóságokkal való egyezkedés miatt az állat átköltöztetését elnapolták és nem tudni, hogy mikor kerül rá sor.A veszélyeztetett állatot 2017. április 27-én fogták el egy falu lakói Borneó középső részén, Kapuasz Hulu körzetben, a hatóságok két nappal később szabadították ki a ketrecből, amelybe a falusiak zárták.
A bántalmazott albínó akkor rendkívül rossz állapotban volt, és a BOSF egy állatmentő állomására került. Ezután Alba állapota olyan gyorsan javult, hogy a szervezet úgy ítélte meg, visszatérhet természetes élőhelyére, Borneó esőerdejébe. Albának meg kell tanulnia megvédenie magát, mert számos veszély leselkedik rá: az állatot prédára éhes ragadozók, féltékeny fajtársak és trófeagyűjtő emberek fenyegethetik.

Alba helyzetét nehezíti, hogy albinizmusa miatt számos egészségi problémával, egyebek között látási és hallási gondokkal küzd, valamint a későbbiekben akár bőrrák is kialakulhat nála.Az állatot három játszópajtásával együtt költöztetik a védett területre. Az orangutánok biztonságáról egy speciális csapat fog gondoskodni a nap 24 órájában. Az állatmentő szervezet titokban tartja Alba szabadon engedésének végleges helyét, mert a világ több más vidékéhez hasonlóan Borneón is él a hiedelem, hogy az albínók különleges varázserővel ruházzák fel az embert, ezért tartani kell attól, hogy ha kitudódik tartózkodási helye, hajtóvadászat indul az elejtésére.

Borneón emberemlékezet óta nem láttak fehér orangutánt. Alba származását rejtély övezi, a falusiak azt állítják, hogy a még fiatal állat "a semmiből", anyja nélkül bukkant fel. A nagyközönség nevezte el Albának, amely latinul fehéret jelent. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tavaly súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánította a borneói orangutánokat, mert mintegy kétharmadával csökkent a számuk negyven év alatt. A szervezet adatai szerint jelenleg alig több mint százezer borneói orangután él a Föld harmadik legnagyobb szigetén, Borneón, a trópusi esőerdőkben, azonban gyors ütemben pusztulnak a legális és illegális fakivágások miatt. A vadászat is jelentősen csökkenti az orangutánpopulációt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek