60 éves a világ legidősebb szumátrai orangutánja

A nyugat-ausztráliai Perthi Állatkert 60 éves matriarcháját ismerte el a világ legidősebb élő szumátrai orangutánjának a Guinness Rekordok szerkesztősége.

Fotó: Perth Zoo

 A Puan nevű nőstény, amelynek neve malájul asszonyságot jelent, a vadonban született, ezért sok időbe telt, mire kiderítették a pontos korát, de mostanra szinte biztossá vált, hogy 1956-ban született. "A vadon élő nőstény szumátrai orangutánok ritkán élnek ötven évnél tovább, így a hatvanadik életév betöltése óriási mérföldkőnek számít" - húzta alá a rekordot bejelentő csütörtöki közleményben Martina Hart, az állatkert főemlősökkel foglalkozó gondozója.

Puant 1968-ban ajándékozta a malajziai Johor állam szultánja a Perthi Állatkertnek néhány Ausztráliában honos állatért cserébe. Puan azóta anya, nagymama és dédanya lett. Ő az állatkert világhírű szumátrai orangután kolóniájának matriarchája. Az idős nőstény segít felkészíteni a vadonbeli életre az állatkertben született orangutánokat azáltal, hogy megtanítja őket masszív fészket építeni, ami elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a szabadon engedett példányok túléljék odakint.

"És bár mostanra kissé lelassult a mozgása és jobb szereti inkább napozással tölteni az idejét, idős kora ellenére Puan stílusa mit sem változott" - jegyezte meg a gondozó, hozzátéve, hogy az orangután hatvanévesen is hangot ad felháborodásának, és hangosan dobog a lábaival, ha nem érkezik időben az ennivalója.

A szumátrai orangután a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartozik, mivel vadon élő példányaira folyamatos fenyegetést jelent az élőhelyük pusztulása, az orvvadászat és az illegális vadkereskedelem. A Természetvédelmi Világalap (WWF) becslései szerint mára mindössze nagyjából 7500 példány maradt belőlük világszerte.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek