Mi lehet cukibb egy kismacskánál? Három bébihiúz!

Május végén három hiúzbébi született a Veszprémi Állatkertben, a látogatók már láthatják őket a kifutójukban.

 A Veszprémi Állatkert kárpáti hiúzpárja szaporulattal örvendeztette meg az állatkertészeket és a látogatókat. Kb. 70 napos vemhességet követően május 30-án adott életet három kölykének a nőstény kárpáti hiúz, aki nagy gonddal és odafigyeléssel neveli kicsinyeit. A kis hiúzok egy éves korukban válnak önállóvá, egészen addig anyjuk gondoskodik róluk.

Galéria: Hiúzok a Veszprémi ÁllatkertbenFotó: Gege / Veszprémi Állatkert

 A kárpáti hiúz Európa legnagyobb macskaféléje, ám egyedszáma az élőhelyének szűkülése, valamint a vadászat miatt nagymértékben lecsökkent. Magyarországon az utóbbi években az Északi-középhegység területén figyeltek meg hiúznyomokat, mely azt bizonyítja, hogy ez a ritka állat ismét megtalálható hazánkban. Az ember közelségét kerüli, éjszakai életmódot folytat, és kiváló érzékszervei segítségével ügyesen vadászik.

Galéria: Hiúzok a Veszprémi ÁllatkertbenFotó: Gege / Veszprémi Állatkert

 A veszprémi állatkert részt vesz az Európai Állatkertek Szövetségének fajmegmentő programjában, melynek keretein belül egy értékes génállományú kárpáti hiúz pár érkezett Veszprémbe, és a tenyészprogram sikereként idén két hím és egy nőstény hiúzzal bővült e veszélyeztetett faj állatkerti állománya.

A játékos kölykök szépen cseperednek, a látogatók már megtekinthetik őket a fejes-völgyi területen található kifutójukban – írja közleményében az állatkert.

 

Újabb cikkünk ebben a témában:


Újra megmutatta magát a zempléni hiúz - 2017.05.30.
Saját nagyragadozó-kutatója van, aki folyamatosan követi útját; hitték volna?

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek