Indul a szentjánosbogár-rajzás: esti sétákon lehetsz tanúja, hogyan morzéznek

Az idei szentjánosbogár-rajzás már június első hetében elvarázsolja a Nemzeti Botanikus Kert látogatóit, mely a mai naptól szervezett esti séták keretében tekinthető meg.

Szentjánosbogarak rajzásaForrás: Facebook/Alcsúti Arborétum

A rajzás a június 8-án megrendezésre kerülő, a mesterséges intelligencia témáját körüljáró Kert a köbön estet is színesíti. 

A rajzási időszak további napjain induló esti sétákra is elkezdődött az online regisztráció és jegyvásárlás: a vácrátóti helyszín kiválasztásával. (Kizárólag online módon és előzetesen lehetséges.)

Az esti séták időtartama 1,5 óra. Indulás minden nap 20:30-kor, gyülekező 20:00-tól. A létszámlimit miatt jegyek csak korlátozott számban válthatók!

Minek köszönhetjük a szentjánosbogarak röpködésének mesebeli látványát? A meleg nyári estéken, nedves réteken, erdőkben a fű fölött keringő, s a fűben felvillanó morzejelek valójában a rovar násztáncának legfontosabb eszközei. A szaporodási időszak június-júliusra esik, és mint sok minden jelenség a természetben, ez is korán jött az idén. A szentjánosbogarak násza este 9 és 10 óra között zajlik. A nőstény szentjánosbogár a teljes sötétség beálltakor (Magyarországon este 10 óra körül) kapcsolja be lámpását. Általában mozdulatlanul ül a talajon, legfeljebb a növényekre mászik fel, hogy fénye észrevehetőbb legyen. A hímek számára a fény ereje is nagyon fontos információ, melynek jobb láthatósága érdekében a nőstények potrohukat még meg is emelik. Ezek a kódolt üzenetek nagyon fontosak a szaporodási időszakban, figyelembe véve annak rövid, akár csupán 2 hetes időtartamát.

Mit tehetünk a szentjánosbogarakért?

A nagy szentjánosbogár az elterjedési területének peremvidékein (például Nagy-Britanniában) ritka, és állományai lokálisan veszélyeztetettek lehetnek. Magyarországon azonban gyakori. Élőhelyeinek tönkretétele, a rovarirtó szerek túlzott használata azonban nyilvánvalóan nem válik előnyére. Megtelepedését és szaporodását elősegíthetjük, ha a növényzet természetességét óvjuk, ez ugyanis a bogáron kívül a zsákmányul szolgáló csigáknak is kedvez.

Az Alcsúti Arborétumban ilyen a szentjánosbogarak násztánca:

 

Ezek is érdekelhetnek