Rétisasok lettek a Fertő tó új határőrei

Egyedülálló rétisasköltést figyeltek meg a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei. A fenséges ragadozó madarak fészket építettek az egyik elhagyatott határőrtoronyra.

A rétisasok újrahasznosították a régi őrtornyotForrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook oldala

A Fertő tó bizonyos részei évtizedeken át elzárt területek voltak, ugyanis a tavon keresztül húzódott a vasfüggöny egy része, elzárva a nyugatot a kelettől. Természetesen próbálkozók mindig akadtak, akik a jobb élet reményében Ausztriába akartak szökni. Az ő átjutásukat hivatottak meggátolni a tóra telepített határőrtornyok. Azonban a rendszerváltással a tornyok elveszítették a funkciójukat, majd lassan megközelíthetetlenné váltak. Ám nem mindenki számára! Egy rétisas pár kinézte magának az egyik tornyot és úgy döntöttek, hogy újrahasznosítják: fészket raktak rá, amelyben egy fiókát nevelnek – írja a Fertő-Hanság Nemzeti Park.

A szakemberek megküzdöttek azért, hogy eljussanak a fészekhez: a nyílt vízen előbb motorcsónakkal, majd nem kis erőfeszítéssel a nádason keresztül, gyalog közelítették meg. Akkor fedezték fel a néhány hetes fiókát, körülötte mindenféle táplálék maradékkal (különböző halfajokkal, vízi madarakkal, sőt vaddisznó maradványokkal). „Ez a költés egyedülálló a hazai madártanban, hasonlót főként a halászsas (Pandion haliaetus) észak-amerikai populációjánál figyeltek meg eddig" – írják a nemzeti park posztjában.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek