Északi országok vezetik a legzöldebb európai államok listáját

Bár Magyarországon még nem kifejezetten megszokott, de más országokban egyre többen vannak, akik úti céljuk megválasztása során is számításba veszik a fenntarthatóság szempontjait. A svéd Hemsol napelemes cég az ő számukra végzett kutatást, hogy kiderítse, melyek Európa legzöldebb országai. Az elemzést a Time Out brit utazási magazin szemlézte

A Bergen vasútvonal, Oslo és Bergen között, NorvégiábanForrás: Marius Dobilas/Shutterstock

Olyan tényezőket vizsgált meg, mint hogy milyen arányban használ megújuló energiát az adott ország, vagy hogy mennyire elterjedt az újrahasznosítás, de megnézték a CO2-kibocsátásra vonatkozó információkat is. Az index létrehozásához az Európai Környezetvédelmi Ügynökség, az Odyssee-Mure Project és az Energy Institute adataira támaszkodtak.

A lista élére pedig nem más, mint egy északi ország, Norvégia került. Az egy főre jutó viszonylag magas CO2-kibocsátás ellenére a felhasznált energia nagy része megújuló forrásokból származik. Mi több, a norvég kormány elkötelezett amellett, hogy a fejlődő országok is hozzáférhessenek a tiszta és fenntartható energiához.

A második helyen Ausztria végzett, amely annak köszönhető, hogy Európában itt a legnagyobb a tömegközlekedést használók aránya. Harmadik helyen Finnország áll, melynek klímatörvénye 2022 júliusában lépett életbe.

A rangsor azt mutatja, hogy különösen észak-európai országok elkötelezettek a környezetvédelem iránt. Íme, a 10 legzöldebb európai ország:

1. Norvégia
2. Ausztria
3. Finnország
4. Izland
5. Svédország
6. Észtország
7. Németország
8. Luxemburg
9. Svájc
10. Szlovénia

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek