191 éves lett Jonathan, a világ legidősebb szárazföldi állata

Az Egyesült Királyság tengeren túli területén, Szent Ilona-szigetén nemzeti kincsnek számít Jonathan, a Seychelle-szigeteki óriásteknős. Olyannyira, hogy a helyi pénzérme hátoldalán is szerepel. A híres teknős nemrég ünnepelte 191. születésnapját, és ezzel övé lett a világ legidősebb, még élő szárazföldi állatának járó cím.

Jonathanról nyugodtan kijelenthetjük, hogy igazi "őskövület"Forrás: AFP/Gianluigi Guercia

Az ikonikus lény átélte az amerikai polgárháborút, Viktória brit királynő uralkodásának nagy részét, a Szovjetunió felemelkedését és bukását, valamint két világháborút. Még a romantikára is jutott ideje: 26 éves partnerkapcsolatot alakított ki egy másik hím teknősbékával. Most ugyan vakon és szaglás nélkül él, de szabadon tölti napjait a kormányzó házának területén.

Szabadon jár-kel a kormányzói kertbenForrás: Kevin Gepford/Wikipedia

Az 1930-as években Szent Helena kormányzója, Sir Spencer Davis nevezte el Jonathant, a teknős azóta pedig már 31 kormányzói ciklust élt át. Továbbra is a Plantation House területén él, amely a kormányzó hivatalos rezidenciája, az állatról pedig Szent Ilona kormánya gondoskodik.

Jonathan (balra) 1886-ban 53-54 évesen egy másik óriásteknősselForrás: Unknown photographer/Wikipedia

„Jonathan jó egészségnek örvend, és a jelenlegi jelek alapján reménykedhetünk abban, hogy eléri a harmadik századát is, ha még nem tette meg" – mondta állatorvosa, Joe Hollins a Guinness-rekordoknak.

Jonathan születési évét 1832-re becsülik, amely megelőzte a postai bélyeg, a telefon és a fénykép feltalálását. Életkorának becslése azon a tényen alapul, hogy teljesen érett volt (tehát legalább 50 éves), amikor 1882-ben a szigetre érkezett.

„Annak ellenére, hogy elveszítette a szaglását, és gyakorlatilag megvakult a szürke hályogtól, az étvágya továbbra is élénk" – mondta Hollins a Guinness-rekordoknak, akik naprakészen tartják a Jonathannal kapcsolatos eseményeket.

„Még mindig hetente egyszer kézzel etetik egy kis, elhivatott csapat erősítő gyümölcs- és zöldségadagjával. Ez nem csak kiegészíti a kalóriákat, hanem biztosítja az anyagcseréjének alapvető mozgatórugóit: vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket" – tette hozzá az orvos. Az alábbi kisfilm 2022. decemberében készült Jonathanról. Hatalmas termete az ember mellett látható igazán!

Jonathan a magány miatt rendkívül ingerlékeny lett az 1980-as években. 1991-ben viszont kapcsolatot alakított ki egy társával, Fredericával, és megnyugodott – de soha nem lettek utódaik. 26 évvel később a rejtély megoldódott: Fredericáról kiderült, hogy szintén hím teknősről van szó.

Újra magányos, mégis megőrizte jó kedélyétForrás: AFP/Gianluigi Guercia

2022-ben Jonathan becsült életkora meghaladta annak a teknősnek a becsült korát, amelyet a Guinness World Records a valaha volt legidősebbnek nyilvánított. Tu'i Malila, aki 1966-ban, 189 évesen halt meg Tongában. Adwaita, egy aldabrai óriásteknős, – amely 2006-ban pusztult el az indiai kalkutai Alipore Állatkertben – állítólag 255 évig élt, de ezt nem erősítették meg. Így bizonyítottan Jonathan él leghosszabb ideje a bolygónkon.

Találmányok, amelyeknél Jonathan idősebb

1. A revolver, 1836

Samuel Colt 1836-ban szabadalmaztatta az első kereskedelmileg sikeres revolvert. A fegyvereket olyan háborúkban használták, mint az amerikai polgárháború (1860-64).

A LeMat Percussion revolvert, amely ólomlövedékeket lőtt ki, a Konföderáció csapatai használták az amerikai polgárháborúbanForrás: Hmaag/Wikipedia

2. A fénykép, 1839

Az első „dagerrotípia" képeket 1839-ben nyomtatták. Azóta nagyjából 13 billió fotó készült.

3. Az első motoros léghajó, 1852

A hőlégballon volt az első motoros léghajó. Hidrogénnel töltött léggömb volt, amelyet gőzgép hajtott.

4. A kereskedelemben kapható villanykörte, 1879

Az elektromosságot Benjamin Franklin 1752-ben „fedezte fel", amikor rájött, hogy a villámcsapásokból származó szikrák áramot termelhetnek. De a villanykörte csak 1879-ben került kereskedelmi forgalomba.

5. Az első modern kerékpár, 1885

A penny-farthingot – a nehéz, eredeti kerékpárt hatalmas hátsó kerékkel – a 19. század elején találták fel. De az első modern, láncos kerékpárt 1885 körül fejlesztették ki.

(Forrás: euronews.comwikipedia.org)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek