Itt gyönyörködhetünk hazánk legragyogóbb színű madaraiban

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén még a szürke napokon is színpompás madarakban gyönyörködhetünk sok más, ott megforduló madárfaj mellett. A jégmadár állandó madarunk, mely a be nem fagyó vizeknél próbálja átvészelni a zord téli hónapokat – olvasható a kmnp.hu bejegyzésében.

Forrás: Palcsek István Szilárd/kmnp.hu

Csillogó kék és rozsdás színezete első ránézésre az emberi szemnek nem tűnik túl észrevétlennek, ez a faj mégis a megtévesztés művésze. A hasa száraz falevélnek tűnhet egy hal számára, a háta viszont a csillogó kék vízhez hasonlatos, így felülről a ragadozó madaraknak sem könnyű észrevenniük.

Folyók és tavak mentén található partfalakban készít béleletlen költőüreget, amibe 5-7 darab fényes, fehér tojást rak. A kotlásban és a fióka nevelésben mindkét szülő aktívan részt vesz. A költési időn kívül magányosan mozog vadászterületén.

Ehhez a különleges szépségű madárhoz egy görög mitológiai történet is fűződik. Alküoné királyné – akiről a faj tudományos nevét is kapta (Alcedo atthis) – és férje, Kéüx, trakhiszi király egész életükben rajongva szerették egymást. Amikor a király tetemét egy hajószerencsétlenség után partra mosta a tenger és azt a királyné megtalálta, bánatában a tengerbe vetette magát. Az istenek irgalma azonban mindkettejüket jégmadárrá változtatta, hogy a haláluk után is együtt maradhassanak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek