Itt sem lesz többé benzinszmog a bevásárlóutcák között

Megtiltják 2025-től a benzines vagy dízelmotorral működő járművek használatát a svéd főváros, Stockholm központjában - közölte Lars Strömgren, a város közlekedésért felelős alpolgármestere.

StockholmForrás: Shutterstock / Készítette: Mistervlad

A városvezetés keddi döntése szerint az úgynevezett "3-as osztályú környezeti zóna" egy nagyjából húsztömbnyi területet fed majd le, ahol csúcskategóriás bevásárlóutcák és Svédország legdrágább irodaingatlanjai találhatóak, írja az MTI.

A várost irányító koalícióhoz tartozó Zöld Párt közlése szerint abban reménykednek, hogy így az elektromos autók használatára ösztönözhetik a lakosokat, és kezelni tudják a légszennyezettség problémáját.

A területre a teljesen elektromos személygépkocsik mellett különleges szabályok betartásával plug-in hibrid furgonok is behajthatnak. A megkülönböztetett jelzést használó járművekre, illetve a mozgássérült igazolvánnyal rendelkező autósokra nem vonatkozik a tilalom.

A szállítási szektorban működő vállalatok elhamarkodottnak tartják a változtatást. Szerintük - mint közleményükből kiderül - az elektromos töltőállomások számának növelésével magától megváltoznának az emberek autóvásárlási szokásai.

A tervek szerint a jövőben még nagyobb területen vezetik majd be közlekedést korlátozó szabályt.
Svédországban Stockholm az első város, ahol ilyen zónát alakítanak ki.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek