Kihaltnak vélt fafajt fedeztek fel egy brazil nagyvárosban

Egy száznyolcvanöt éve nem látott és kihaltnak vélt fafajt találtak Brazília északi részén. Az Ilex sapiiformis nevű fajt, amely 8-12 méter magasra is megnőhet, a keddi bejelentés szerint Pernambuco államban találta meg egy expedíció, amely hat napot töltött a térségben kutatással - közölte a projekten dolgozó Re:wild környezetvédelmi szervezet, amelynek az egyik társalapítója Leonardo di Caprio hollywoodi filmsztár.

Ilex sapiiformis. A tudóscsoport a fajra jellemző kis fehér virágok nyomán bukkant a fákra.Forrás: AFP/Fred Jordao

A Ilex de Pernambuco néven ismert fajt először George Gardner skót biológus vette lajstromba 1838-ban. Ez volt a növény egyetlen megerősített felbukkanása március 22-ig, amikor az új expedíció négy példányt talált Igarassu városban egy kis folyócska partján, Pernambuco állam fővárosa, Recife agglomerációjának északi részén.

A fákra Igarassu városban, egy kis folyócska partján találtakForrás: AFP/Fred Jordao

Hihetetlen, hogy az Ilex de Pernambucót egy olyan nagyvárosi övezetben találták meg, amelyben 6 millióan élnek" - mondta Christina Biggs, a Re:wild elveszett fajok osztályának munkatársa. A tudóscsoport a fajra jellemző kis fehér virágok nyomán bukkant a fákra.

Gustavo Martinelli, az expedíció vezetője közölte, hogy reményeik szerint a szervezet programot indít a fafaj szaporítására, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek