Veszélyes, kidobott hüllőt találtak a Tiszában

A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai a Tisza folyó ökológiai állapotának vizsgálatkor a folyóban egy eddig csak háziállatként tartott kedvencre, nevezetesen egy mississippi tarajosteknősre bukkant, amit a páncélja középvonalán húzódó taréj szerű kiemelkedésekről lehet megismerni. Ezt az állatfajt természetes környezetben még nem figyelte meg senki a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, ami azt jelenti, hogy új faj került a vadon előforduló élőlények sorába – olvasható a hnp.hu oldalán.

Forrás: Monoki Ákos és Nagy Gábor/Hortobágyi Nemzeti Park

Az említett idegenhonos teknősfajok Észak-Amerikából kerültek Európába és azt követően hamarosan elterjedt házikedvenccé váltak. Még nem lehet tudni, hogy a telet átvészelik-e nálunk, de aggasztó tény, hogy észak-Olaszországban már szaporodó egyedeit dokumentálták. Hogy milyen hatást gyakorol a faj hazai fauna képviselőire, az ökoszisztémára, illetve szaporodásra, invázióra képes e a faj, ezek mind megválaszolandó kérdések.

mississippi tarajosteknős, TiszaForrás: Monoki Ákos és Nagy Gábor/Hortobágyi Nemzeti Park

Ez a példa is alátámasztja és fontos tudatosítani, hogy megunt házi kedvenceinket (legyen az a növények -, vagy az állatok országának képviselője) semmiképpen sem szabad az ember felügyelete alól kiengedni. Egyrészt nem tudható, hogy életben marad-e, tehát állatkínzás is elkövethető, másrészt a kivadult állatok hazai életközösségre gyakorolt hatása sok esetben hatalmas kockázattal és beláthatatlan következményekkel jár. Tartásuk során fokozott figyelemmel kell lenni a szökés kockázatára is. Ökológiai katasztrófák (élőhelyvesztés, táplálék konkurencia, kihalás, stb.) alakultak ki ilyen felelőtlen hozzáállás következménye képpen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek