A tűzijáték rendelet ellenére több ezer vadlúd intett búcsút Tatának

A tűzijáték rendelet ellenére, az év végi durrogtatás után a több tízezerből csupán 1200 vadlúd maradt a tatai Öreg-tónál. Bár a város polgármestere, Michl József még bízik a madarak visszatérésében, a vadludak száma december 20-tól kezdve egyre csak csökkent. 

A kép az Öreg-tavon készült, de nem friss felvételForrás: Tatai Vadlúd Sokadalom / Facebook.com

"A vadludak száma december 20-án mintegy 35 ezer volt, négy nappal később is 27 ezer. Aztán december 24-én megjelentek az első illegális tűzijátékok. Szilveszter napjára ötezer, újév hajnalára pedig már csak 1200 vadlúd maradt, amire tíz éve nem volt példa." - olvasható az Infostart.hu cikkében, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom Esztergom Megyei csoportjának közleménye.

Ez a szám időközben 3000-re nőtt, és talán van remény arra, hogy 4-5 ezer példányig emelkedik vissza, de a tömeges távozásnak nem is szabadott volna megtörténnie, hiszen a tűzijátékot tiltó rendeletet már 2018-ban bevezették. Az elmúlt esztendőkben komolyan vették a rendeletet a helyiek, sokan emiatt is keresték fel a tatai szállodákat. Idén szilveszterkor azonban lényegesen többen durrogtattak.

A polgármester szerint többen tettek rendőrségi feljelentést idén, de a törvénysértőket nehéz felderíteni éjszaka, a sötétben. Megoldást jelenthet jövőre, hogy polgárőrök, rendőrök, halőrök ajánlották fel a segítségüket, miszerint önkéntesként segítenék a helyszíni jelenlétet. Így a város leginkább frekventált részein lehetnek önkéntesek és járőrök következő szilveszterkor.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek