A kicsi, de jól ismert gleccserek masíroznak a kihalás felé

Az évszázad végére a gleccserek kétharmada eltűnhet, mivel a klímaváltozás miatt gyorsabban olvadnak a vártnál. Elsősorban ez volt a Science folyóiratban január 5-én publikált nemzetközi tanulmány témája. Azt azonban a szerzők reményteljesen hozzátették az előrejelzésükhöz, hogy amennyiben sikerül kordában tartani a globális felmelegedést, és a hőmérséklet csak néhány tized Celsius-fokkal nő, valamint teljesülnek a klímaváltozás nemzetközi célkitűzései, akkor a gleccsereknek kicsit kevesebb mint fele olvad majd el.

Forrás: Shutterstock/Wim Hoek

A nem túl valószínűként feltüntetett legrosszabb forgatókönyv szerint viszont, amennyiben négyfokos melegedés következik be, 2100-ra a gleccserek 83 százaléka eltűnhet. A kutatás a Földnek mind a 215 ezer gleccserét vizsgálta - a Grönlandon és az Antarktiszon található jégselfeken lévő jégfolyók kivételével. A lehetséges forgatókönyveket számítógépes szimulációval dolgozták ki.

Az iparosodás előtti korszakhoz mérten a Föld jelenleg a 2,7 Celsius-fokkal magasabb hőmérséklet felé tart, ami a szimuláció szerint azt jelenti, hogy az évszázad végére a gleccserek tömegének 32 százaléka, 48,5 billió tonna jég, azaz a gleccserek 68 százaléka tűnhet el. Ez a világtengerek szintjének 115 milliméteres emelkedésével jár, pedig a jégselfek olvadása miatt már eleve nő a tengerszint

Jelenleg a kicsi, de jól ismert gleccserek masíroznak a kihalás felé

- magyarázta David Rounce, a tanulmány vezető szerzője.

"Mindenképpen elveszítünk egy csomó gleccsert. De azon még változtathatunk, hogy mennyit" - hangsúlyozta a glaciológus és mérnökprofesszor. Regine Hock, az Alaszkai Fairbanks Egyetem és az Oslói Egyetem glaciológusa, a tanulmány társszerzője hozzátette, hogy miközben "sok kis gleccser számára már túl késő", a kutatás eredményei világosan mutatják, hogy globálisan minden foknyi hőmérsékletemelkedés számít a gleccserek fennmaradása szempontjából.

A gleccserolvadás okozta 115 milliméteres vízszintemelkedés esetén világszerte több mint 10 millió - csak az Egyesült Államokban több mint százezer - ember lakóhelye kerül a vízszint alá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek