Személynek nyilvánítottak egy spanyol lagúnát

A Spanyolország délkeleti partján fekvő Mar Menor-lagúna a madridi szenátustól személyi státuszt kapott, ami azt jelenti, hogy immár jogi lépéseket lehet tenni a veszélyeztetett ökoszisztéma nevében, a területet szennyezők ellen – olvasható az IFLScience oldalán.

A spanyol Mar Menor lagúnaForrás: Shutterstock/Sarnia

Ez az első alkalom Európában, hogy ilyen típusú jogokkal ruháznak fel egy természeti tájat. Több mint 640 000 spanyol állampolgár írta alá azt a petíciót, amelyben a lagúna emberként való kezelését kérték. 

Európa legnagyobb sós vizű lagúnájában az elmúlt években jelentős károk keletkeztek a közeli gazdaságokból beszivárgó szennyezés miatt, ami pusztító következményekkel járt a helyi élővilágra nézve. A műtrágyák például ismétlődő algavirágzásokat idéztek elő, ami oxigénhiányos állapothoz és tömeges pusztulásokhoz vezetett.

A folyamat gyakorlatilag kiirtotta a lagúna rendkívül veszélyeztetett Atrina fragilis kagylófaj populációját, és emiatt a csikóhalak, rákok és angolnák is komoly veszteségeket szenvedtek. 

A polgári kezdeményezés egy 1600 négyzetkilométeres területre vonatkozik, amely magában foglalja a lagúnát és a környező tengerpartot. Az emberhez hasonlóan az ökoszisztémát is egy bizottság fogja képviselni, amely törvényes gyámként fog eljárni.

Ez a bizottság beperelheti azokat, akik veszélyeztetik a lagúna alapvető jogait, és egyéb jogi lépéseket is tehet a lagúna nevében. Azzal, hogy személyként kezelik a tájat, a törvényhozók és a természetvédők azt remélik, hogy véget vethetnek ennek a pusztításnak, és lehetővé tehetik a lagúna élővilágának helyreállítását.

Európában még soha nem fogadtak el ilyen törvényt, máshol viszont már vezettek be hasonló intézkedéseket. 2017-ben Új-Zéland kormánya személyi jogokat adott a Whanganui folyónak, és egy indiai bíróság szerint a Gangesznek és mellékfolyójának, a Yamuna folyónak rendelkeznie kell az emberi lény összes törvényes jogával.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek