Hulladékból készült hajókkal tisztították meg a Tiszát

A jubileumi X. Felső-Tiszai PET Kupa idén újabb rekordokat döntött - írták a Berek.hu oldalán. Hatalmas mennyiségű hulladékot gyűjtöttek össze a csapatok mire véget ért a 10 napos akció. A projekt első 2 napján hajókat építettek a résztvevő csapatok, ezeket a tagok tervezték és építették meg, méghozzá hulladékok újra felhasználásával.

Forrás: Pet Kupa / Facebook.com

A harmadik napon ezekkel a járművekkel indultak útnak a versenyzők, akik közül az a csapat nyerte meg a versenyt, amelyik a legtöbb hulladéktól mentesítette a Tiszát és árterét. A szabályok szerint annál több PETák (helyi fizetőeszköz) üti a markát a csapatoknak, minél ügyesebben szelektálják a gyűjtött mennyiséget. A szelektált hulladéknak ma már több mint a 60%-a újrahasznosító cégek segítségével visszakerül a körforgásba - olvasható az oldalon.

A PET Kupa önkéntesekből, céges csapatokból, civil szervezetekből és baráti társaságokból álló flottája 2013-ban kezdte meg a küzdelmet a Felső-Tiszán érkező hulladékáradat ellen.

A 10. nap végén kialakult a rangsor, amit a Siemens Energy csapata nyert, és haza vihették a Tisza Hőse díjat is. Őket követte a Siemens Evező-SÖK csapata és az önkéntesek kisPETlovam csapata.

A tapasztalatok szerint azokon a területeken, ahol a csapatok a korábbi években többször is jártak és gyűjtötték az ártéri hulladékot, idén sokkal kevesebb felhalmozódott folyami hulladékkal találkoztak, és a korábban tapasztaltakhoz képest tisztább volt a folyó ártere. Már ezért a jó hírért megéri belevágni évről évre a Kupa teljesítésébe, nem?

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek