Szívószálmentes nap – Az egész világ szív vele, ha tovább szívjuk

Február 25. a szívószálmentes nap (skip the straw day) Amerikában. S bár a tavalyi évben hozott rendelkezéseknek hála ma már hazánkban is jóval kevesebb egyszerhasználatos műanyag szívószállal találkozunk, azért nem dőlhetünk teljesen hátra.

A környezetünket érintő égető kérdések attól még nem szűntek meg, hogy nem egyszer használatos műanyagból készül a poharunkba kerülő vékony cső. Ma már nem elég csak egy hónapot szentelni a szívószálmentességre, aminek a napja évekig júliusra esett. Ugyanakkor sikertörténetként könyvelhető el a tavaly nyáron életbe lépett EU-s irányelv, ami korlátozza az egyszer használatos műanyag eszközök használatát, forgalomba hozatalát.

Forrás: Shutterstock.com / Jacob Lund

Az egyszer használatos műanyagok közé a fültisztító pálcikák, evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverők, léggömbpálcák, valamint poharak, expandált polisztirolból készült étel- és italtároló edények, valamint az összes, oxidatív úton lebomló műanyagból készült termék beletartoznak.

A február 25-re eső, magyarul "Mondj nemet a szívószálra!" napon, vagy egyszerűen szívószálmentes napon továbbra is van miről beszélni. Elvégre kérdés, hogy az alternatív megoldásokkal vajon jobban járunk-e, azok jól helyettesítik-e az eldobható változatot. De egyáltalán, miért pont a szívószál lett így „kipécézve"? Nem véletlenül, az biztos.

A szívószálmentes nap eredete

A mai fiatalok, ha rászánják magukat, ma már országokat mozgatnak meg. Elég csak Greta Thunbergre gondolunk. A mai nap egy újabb példa erre. 2017-ben tinédzser korú aktivisták egy csoportja, a Coral Keepers hozta létre Amerikában a National Skip the Straw Day-t, amely februárban minden negyedik péntekre esik. A bolygónk állapotáról és a műanyaghulladéknak a világ legnagyobb óceánjaiban élő élőlényekre gyakorolt potenciálisan végzetes hatásairól folytatott gyakori és intenzív beszélgetések közepette, a Michigan állambeli Whitehallban élő középiskolások úgy döntöttek, hogy megalapítják ezt a napot. Mindezt azért, hogy megismertessék másokkal is a számos biológiailag lebomló alternatívát, és az eldobható műanyag szívószálak okozta világméretű problémákat.

Miért éppen a szívószál?

A Coral Keepers célja az volt, hogy ezen a napon, s később is, ahelyett, hogy szívószállal kortyolgatnánk az italunkat, inkább csak „döntsük meg a poharat" (tip the glas), s csak igyunk egyszerűen, a környezetszennyező segédeszköz nélkül. A műanyag szívószálak, bár igen aprók, emiatt elhanyagolhatónak tűnő kockázatot jelentenek, de mára már tudjuk, hogy ez nincs így.

Forrás: Shutterstock.com / Daisy Daisy

Amellett, hogy ha hőhatásnak vannak kitéve, mérgező melléktermékeket bocsátanak ki, komoly fizikai kockázatot is jelentenek a tengeri élőlényekre, amelyek megpróbálhatják megenni és megemészteni őket. A tengerekbe, óceánokba kerülő szívószálak beszorulhatnak a halak, teknősök légzőnyílásaiba vagy légútjaiba. Ráadásul a vizekbe kerülő műanyagok apró darabokra, mikroműanyagokra hullanak szét, amiket aztán a halak, tengeri élőlények elfogyasztanak, ezzel aztán mi, emberek is, akik révén a műanyagok a tengerbe, óceánba kerültek.

A The Sea Turtle Conservancy szerint évente körülbelül 100 millió tengeri állat pusztul el az óceáni törmelékek miatt, és a világ tengeri teknőseinek több mint fele nyelt már le műanyagot. Ez csak egyike azoknak az elrettentő adatoknak, amelyek a nem jól kezelt műanyagok számlájára írhatók.

Az egész világot sokkolta az a 2015-ös videó, amelyben egy teknőst szabadítottak meg az orrnyílásába fúródott műanyag szívószáltól.

Az alternatívák valóban jobbak?

Az EU-s irányelv hatására és a fenntarthatósági, környezetvédelmi törekvések révén egyre többféle alternatíva született az eldobható, mindösszesen kb. 20 percig használt, műanyag szívószálak helyettesítésére. Persze ez lényegében vehető úgyis, hogy csak látszatmegoldás, mert valami helyett egy másik terméket előállítani ugyanúgy energiaigényes. És ha nem jól kezeljük, nem jó helyre dobjuk, ugyanúgy csak hulladékot termelünk vele.

Itt van rögtön a növényi keményítőből készülő PLA (ami a PolyLactic Acid, vagyis a politejsav mozaikszava), ami ugyan 100%-ban lebomlik, vagyis komposztálható, de csak speciális (jellemzően ipari) közegben. Ha beledobjuk a többi műanyag közé a szelektív kukába, akkor nem lesz újrahasznosítható sem, így lényegében csak szemétté válik. A papír szívószál hosszas iszogatás során az italokban, különösen a meleg italokban, hamar felolvad, szétmálik, így sem a vendéglátók, sem a vendégek nem kedvelik különösképpen. Bár ez a kis kényelmetlenség még mindig nem vethető össze a halak, teknősök pusztulásával, s a mikroműanyagok hatásaival.

szívószál,mentes,stopForrás: Shutterstock.com / KG Design

A fém szívószál előnye, hogy elég akár csak egyetlen darabot beszereznünk, s az akár egy életen át kiszolgál bennünket. Feltéve, hogy magunkkal visszük és minden alkalommal jól elmossuk, s nem meleg italt szürcsölünk vele, mert akkor égetően forróvá válhat. Az üveg szívószál előnye a fémmel szemben, hogy jobban ellenőrizhető a tisztasága, mivel belelátunk a belsejébe. Hátránya a törékenysége, így a szállítás, vagy akár a mosás során kiemelt gondossággal kell bánni vele.

A tésztából készült szívószálak is elég trendik lettek. Ezek előnye, hogy ehetők, illetve lebomlanak, hátrányuk szintén a törékenységükből ered. A bambusz is előretört a piacon, mint lehetséges alternatíva a műanyagra, így ebből is készül szívószál, ami hideg és meleg italokhoz is alkalmas, s tartósságban talán jobb is, mint a papír. Lehetne még sorolni a különféle lehetőségek előnyeit, hátrányait, a lényeg: tökéletes, mindenki számára egyaránt megfelelő, megoldás létezik. Valamilyen kompromisszumot mindenképpen hoznunk kell. Azonban ez egyéni érdekek helyett érdemes tágabb látószögre váltani, s aszerint szemlélni akár csak egyetlen szívószálat is, hogy ennek hatása sem csak csepp a tengerben. Szó szerint.

Amit tehetünk

• Mondjunk nemet a szívószálra, amikor az italunkat kikérjük! Bár a legtöbb helyen mér eleve nem is adnak, vagy helyette papír, fém, esetleg PLA-ból készült szívószálat, a legjobb, ha eleve egyiket sem vesszük igénybe.

• Ha ragaszkodunk a szívószálhoz, vagy bármely okból (pl. fogászati kezelés miatt) szükségünk van rá, válasszuk az alternatív, tartós anyagból készült, vagy lebomló megoldásokat, s használjuk többször a saját szívószálunkat! Minden használat után alaposan tisztítsuk ki! Hiszen nem csak a fenntarthatóság, de a higiénia is fontos.

• A szívószálhoz hasonlóan gondoljuk át, hol tudjuk még csökkenteni az egyszer használatos műanyagok és egyéb, rövid életű terméket használatát! Sok kicsi sokra megy és a kevesebb több – ezek a mondások itt hatványozottan érvényesek.

Források:
nationaltoday.com
www.thereisadayforthat.com
wabiibranding.com
ec.europa.eu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek