Eladó a világ egyetlen, Ferrari motorral felturbózott versenyhajója

Az 1950-es években a Ferrari épített egy bivalyerős verseny motorcsónakot. Az egyedi kütyüvel egyetlen céljuk volt, létre akarták hozni a világ leggyorsabb vizén sikló járművét - és egyben megdönteni a világrekordot. Enzo Ferrari lelkesen egyetértett az ötlettel, és 1952-ben megszületett a Ferrari Arno XI. Ez az egyedülálló konstrukció most eladó a duPont REGISTRY oldalán.

Forrás: duPont REGISTRY/Facebook

A Ferrari Arno XI a 800 kg-os osztályban indult 1952-ben – a versenyző Achille Castoldi a 40-es évek óta állított be különböző rekordokat a vizet, és ő állt elő azzal, hogy dobjanak össze egy olyan csónakot, mely keményfából készül, mahagóni burkolattal. Erre került rá az ikonikus piros festés, a többi pedig már történelem. A hajó 242 kilométer per órás sebességgel hasított a vízen, ezt az őrült suhanást azóta sem szárnyalta túl senki,írja a Designboom.

Először azt tervezték, hogy egyszerűen beletesznek egy Ferrari motort a hajóba, de mikor Enzo megértette, hogy itt nem egyszerűen gyorsnak kell lenni, hanem szuper sebességgel kell végigrepülni a víz felett, akkor kicsit megpiszkálták, azaz a felturbózták, az amúgy nagyon szépen teljesítő 4,5 literes, V12-es motort.

Ezt a történelmi darabot lehet most megkapni, az árról azonban semmit nem lehet tudni. Oda, ahol normál esetben az összeg van feltüntetve, csupán egy telefonszámot írtak ki, illetve, hogy az érdeklődő telefonáljon, ha érdekli a dolog. A szuper csónakhoz jár a teljes műszaki dokumentáció – ez is sporttörténeti ritkaság -, melyben rengeteg fázisfotó, sőt, kézzel írt jegyzet is szerepel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek