Kalandok Burdzs Kalifától a Föld mélyéig: indul a legek hónapja

Lételeme az adrenalin? Szereti mindenből a leggyorsabbat, legijesztőbbet, legfurcsábbat kipróbálni? Októberben önnek írjuk cikkeinket.

Új hónap, új téma a Travelón. A szeptemberi boros cikkek után az október a „legek" hónapja lesz. Az ország és a nagyvilág legkülönlegesebb helyeivel, extrém programokkal, rendhagyó szálláshelyekkel foglalkozunk majd. Cikkeinkkel gondolunk azokra is, akik a szabadnapjaikat csak a természet lágy ölén tudják elképzelni, és persze azokra is, akik számára a nagyvárosi nyüzsgés nélkül nem élet az élet.

Természetes és mesterséges legek

Az őszi túrázásra vágyóknak például a legszebb hazai kilátók felderítéséhez adunk tippeket, de izgalmas, föld alatti látnivalókról, a világ legszebb panorámáiról, és a már-már földöntúli hangulatú, bizarr természeti képződményeket útba ejtő kirándulóútvonalakról is szólunk majd.

A Burdzs Kalifa tetején
Galéria: Indul a legek hónapja
Fotó: Alisdair Miller/ Solent News / Northfoto

Nagyvárosi kalandoroknak szól a Burdzs Kalifa titkainak utánajáró anyagunk, a legmenőbb, felhőkarcolókkal zsúfolt metropoliszok nyomába eredő gyűjteményünk, vagy éppen a szédítő városi felvonókat bemutató cikkünk is. De a legbájosabb tarka óvárosok, a legkülönlegesebb éttermek, és a leginkább időtlen hangulatú célpontok sem maradnak majd ki a sorból.

Vidámparkok, izzasztó lépcsők, meredek siklókalandok

Az extrém témák egyébként eddig sem álltak távol tőlünk: a nyár folyamán teszteltük Olaszország legnagyobb vidámparkját, mely népszerűségét csupa olyan hullámvasútnak köszönheti, mely simán beillene űrhajós-kiképzésnek is. Ha már az extrém témaparkoknál tartunk: 2015 legjobban várt látványosságait, a világ legrémisztőbb, és leggyorsabb hullámvasútját is bemutattuk.

Egy a Gardaland brutális hullámvasútjai közül
Galéria: Indul a legek hónapja
Fotó: Gardaland

Utóbbi az amerikai Ohio államban működő Cedar Point vidámparkban épül, és Valravn-ról, a dán népmesék természetfeletti hollójáról nevezték el. A világ legkülönlegesebbre tervezett hullámvasútja, amelynek legmagasabb pontja 68 méteren lesz – ez nagyjából 22 emeletes panelháznak felel meg –, és több mint egy kilométeres pályavonalat jár majd keresztbe-kasul, csavarodva, tekeredve az állványzaton. A valódi különlegessége azonban mégiscsak az, hogy lesz egy olyan lefelé ereszkedő hosszú szakasza, ahol gyakorlatilag egy derékszögű pályaszakasz után zuhannak le az utasok, szinte a szabadesés élményét átélve a 68 méter magasságból 120 km/órás sebességgel.

De szó volt már a világ legmeredekebb siklóiról is. A svájci, Gelmerbahn nevű, százhat százalékos meredekségű, nyitott, biztonsági öv nélküli kocsikkal üzemelő siklópályát önök például kipróbálnák?

Gelmerbahn
Galéria: Indul a legek hónapja
Fotó: Thomas B. Wyler / flickr

Mi nem mertük, de a világ legmeredekebb zárt siklójával azért csak felmentünk a Pilatusra. Aki pedig inkább a combizmaiban bízik, íme a világ legizzasztóbb lépcsőinek listája. Lehet válogatni, hogy az ecuadori, folyton csúszós, Pailon del Diablo, azaz ördög üstje névre keresztelt lépcsősort, vagy a 4444 lépcsőfokból álló, nyikorgó norvég falépcsőt mászná-e meg szívesebben.

De messze nem a fentiek a világ legveszélyesebb turistalátványosságai. Minden évben turisták tucatjai zuhannak a Grand Canyonba, válnak a cápák martalékává Florida partjainál, tűnnek el a Mont Blanc-on vagy zuhannak le helikopterrel Hawaii vulkánjai felett. Ha nem akarja a statisztikákat gazdagítani, mi azt javasoljuk, kerülje el ezeket a természeti látványosságokat, vagy csak legyen nagyon óvatos!

Még az evés és az alvás is tud extrém lenni

Elsőre nem gondolnák, de még az olyan ártatlan, egyszerű dolgok, mint a reggeli is tud extrém lenni – persze attól függ, honnan nézzük. A világ túlnyomó része számára ugyanis valószínűleg a mi rántottánk, lekvárunk vagy kalácsunk tűnhet furcsának. Merthogy Dél-Koreában például csípős levessel és savanyított káposztával – kimcsivel – indul a nap, Kínában szintén a fűszeres, tésztás leves, valamint a száznapos tojás a nyerő.

Egy kis fincsi kecskefejes levest reggelire?
Galéria: Indul a legek hónapja
Fotó: Kamyar Adl / flickr

Ennél sokkal durvább a közel-keleti országok kora reggel fogyasztott ünnepi levese, a pacha (más néven khash, kale pache vagy pača). Ez valamilyen állat fejéből és például csicseriborsóból készül - állítólag csodálatosan finom. De ezt csak akkor fogjuk érezni, miután megbékéltünk a letagadhatatlan ténnyel, hogy egy koponya úszik előttünk a tálban. A legfinibb falat benne a szem.

Nem mintha például a hollandok kedvenc reggelije, a hagelslag (ejtsd: 'hahlslahh') egészségesebb lenne. Egy szelet kenyér vajjal vagy margarinnal, rajta cukor- és csokiszórat gazdagon, hozzá egy pohár tej, és a vércukorszint hergelése meg is van.

Szép álmokat!
Galéria: Indul a legek hónapja
Fotó: Propeller Island Hotel

Ha pedig az extrém kalandok után már be sem érné valaki egy sima kényelmes ággyal, rengeteg fura pihenőhely közül választhat a nagyvilágban. Preferencia és vérmérséklet szerint álomra lehet szenderülni üveg igluban Lappföldön, lettországi börtönben, priccsen nyomorogva, egy stuttgarti hotel autókból átalakított ágyaiban, vagy éppen ezekben a berlini koporsókban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek