Megérkeztek hazánk legszínesebb madarai

Május folyamán az utolsó vonulómadarak is megérkeznek, közöttük a trópusi színezetű gyurgyalagok is. A fészkelőhelyeiknél egyből udvarolni kezdenek, melynek része, hogy a hímek rovarokkal ajándékozzák meg a tojókat - olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Facebook-oldalán. A színes tollazatú pár egészen friss fotóját Völgyi Sándor készítette. 

Merops apiaster vagy gyurgyóka, méhészmadár és piripióForrás: ©Völgyi Sándor / Duna-Dráva Nemzeti Park / FB

A gyurgyalagokról érdemes tudni, hogy amilyen színesek, olyan sok nevük is van. Hívják őket gyurgyókának, méhészmadárnak és piripiónak is. Európa déli részein elterjedt madárfajnak számít, a hazai állomány 15000-25000 párra tehető, de 1982 óta fokozottan védett madár.

A Vörös Könyvben mint aktuálisan veszélyeztetett faj szerepel, természetvédelmi értéke 100 000 forint.

Méhészmadárnak azért nevezik, mert méheket is fogyaszt, bár csak igen kis részben, táplálékának alapját darazsak, lepkék és egyéb repülő rovarok adják. Vonuló madár, ami a telet Afrikában tölti. Hazánk területére április végén, május elején érkezik vissza, ekkortól lesznek tele a lösz- és homokfalak, homokbányák, csatornák, és a mélyebb árkok falai a költőhelyül szolgáló lyukakkal. Egy-egy költőüreg elérheti a 2 métert is, ez még a jégmadárénál is hosszabb - olvasható az mme.hu oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek