Meg szürkésbarnák, de már egyre szebbek az Állatkert rózsás falmingófiókái

A Fővárosi Állatkertben látható az egyik legjobban szaporodó állatkerti rózsás flamingó kolónia Európában. A rózsás flamingó, vagy tudományos nevén Phoenicopterus ruber Afrikában, Indiában, a franciaországi Camargue-ban, Spanyolország déli részén és Törökországban költ, és a sekély, sós vizű lagúnákat, folyótorkolatokat szereti; ott fészkel telepesen, nagy tömegben. Egyetlen tojást rak, egy iszapból és homokból épített fészkelőkúp tetejére - írja az MME oldala.

Szeptember 6-i felvétel a flamingófiókákról és egy felnőtt egyedrőlForrás: Fővárosi Állat- és Növénykert / Facebook.com

Ennek a gyönyörű és törékenynek tűnő madárnak - ami egyébként időről időre hazánban is megjelenik szabadon - idén huszonhat fiókája kelt ki az Állatkertben. Ezek közül a legidősebbek még június végén, de a legtöbben július folyamán bújtak ki a tojásból.

Eleinte nem sokban hasonlítottak a szüleikre, hiszen a néhány hetes fiataloknak még nincs olyan karcsú, hosszú lábuk, és jellegzetes ívelt csőrük, mint a kifejlett flamingóknak, és a tollazatuk is inkább szürkés pihékből áll. Érdekesség még, hogy a szülők begytejjel táplálják az utódukat.

Mostanra azonban alakjuk, testalkatuk határozottan „flamingós", jóllehet a teljes magasságukat még mindig nem érték el - írták az Állatkert Facebook-oldalán. A felnőtt madarakra jellemző rózsás szín majd jövő nyárra alakul ki, bár itt-ott a rózsás árnyalat halványan már ebben a korban is észrevehető egyes testrészeken.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek