Ezen az ingyenes eseményen egy napra bárki Balaton-kutatóvá válhat

Szeretné tudni, hogy mit is jelent a valóságban az ökológia, az evolúció, mi az a mezokozmosz és mit takar a zooplankton elnevezés? Mindez, és még sok minden más is kiderül a tó élővilágáról a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet eseményén július 16-án pénteken, 9 és 16 óra között Tihanyban.

Evezőlábú rákok (Copepodák), a zooplankton alkotóiForrás: Andrei Savitsky/commons.wikimedia.org

A bemutatók 9 órától folyamatosan zajlanak az intézet parkjában, árnyas fák alatt. Ezek során megismerhetjük a Balaton parti övében előforduló halakat, az akváriumokban őshonos és invazív fajokat. Betekintést nyerhetünk a makrogerinctelenek és makrofitonok mindennapjaiba, és megismerhetik a cifrarákot, mely invazív faj. Bepillanthatunk a balatoni éléskamrába és megtudhatjuk, mire jó a vándorkagyló.

A gyakorlati módszerekbe is belekóstolhatnak az érdeklődők: az A épületben laboratóriumi munka zajlik majd, ahol fitoplanktont és algatenyészeteket láthatunk a mikroszkóp alatt. 10.30 és 13.30 műszerbemutató lesz és gyakorolhatjuk a mintavételt a gyakorlatban, a minta helyszíni átvizsgálásával.

A felnőttek kvízjátékon mérhetik fel tudásukat, míg a gyerekek rajzversenyen vehetnek rész. A mezokozmosz kísérletek során az egyes éghajlatváltozási forgatókönyveket mutatják be, emellett látható lesz, hogyan fest a fizikai limnológia műholdképeken és kísérleteken. Az is kiderül, hogy milyen szerepük van az édesvízi kisrákoknak a vízminőség védelmében.

11, 13 és 15 órakor tudományos túrára indulhatunk a C épületben, hogy megismerjük a mikroszennyezőket, és azok hatásait a vízi élőlényekre, míg 10 órától arról hallhatunk előadást, hogyokoz-e gondot a kormorán a Balatonon, valamint a hattyúk, sirályok, csérek állományainak változásaiba. 14 órától a Balaton-kutatás horgászati vonatkozású eredményeiről esik majd szó. Bővebb információk az intézmény honlapján találhatók.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek