Fogyatékosság-barát panzió nyílt egy miskolci majorságban

  Család-, és fogyatékosság-barát panziót adtak át Miskolcon, a Szimbiózis Alapítvány által működtetett Baráthegyi Majorságban, ahol mostantól a fogyatékos gyereket nevelő családok számára is elérhető lesz a kikapcsolódás. Miközben a szülők és az egészséges gyerekek a wellness részlegben töltik idejüket vagy csak pihennek, a fogyatékossággal élő családtaggal képzett animátorok foglalkoznak, fejlesztő foglalkozásokon, állat-asszisztált terápián vehet részt – tájékoztatta szerkesztőségünket a Szimbiózis Alapítvány.

  A pihenés mellett az itt töltött idő a család számára pozitív jövőképet is adhat, hiszen a Majorságban megtapasztalhatják azt, hogy fogyatékossággal is lehet teljes életet élni – fogalmaznak a közleményben. A panzió szolgáltatásai a Majorság élményparkjának környezetére építenek, ahol az öt hektáros parkban önfenntartó szociális farm működik: csak saját termesztésű zöldségek, gyümölcsök, tej, tojás, sajtok, lekvárok és szörpök kerülnek az érkezőasztalokra.

  Forrás: Szimbiózis Alapítvány

  A 20 férőhellyel, 6 szobával és 2 apartmannal rendelkező panzió wellness részlegén sószoba, szauna, jakuzzi, fürdődézsa, szénsav gázfürdő, fitnesz-gépek állnak rendelkezésre, illetve egy kisebb fürdőmedence is hamarosan megépül. Kiemelt figyelmet fordítanak a népi hagyományőrző és kézműves programok biztosítására, illetve az ökológiai gazdálkodás gyakorlati bemutatásra. A Baráthegyi Családbarát Panzió és Élménypark a hazai transzformációs turizmus egyik innovatív színtere.

  A beruházással 27 új munkahely jött létre, elsősorban fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek számára. Ők különféle munkakörökben dolgoznak, melyek a szélesebb értelemben vett vendéglátáshoz (szállás-hely szolgáltatás, étkeztetés, wellness részleg működtetése, rendezvények bonyolítása), a panzió környezetének és majorsági attrakciók üzemeltetéséhez (pihenőpark és játszótér, állatsimogató, Interaktív Diósgyőri Játszóvár, néprajzi kiállítás) valamint a speciális turisztikai programelemhez kapcsolódnak (animáció, bébiszitter szolgáltatás).

  A közlemény szerint a panzió elsődleges fókusza a többgyerekes családokra irányul, illetve különös figyelmet szentelnek a speciális szükségletű, fogyatékossággal élő személyeknek. Az ENAT (Európai Hálózat az Akadálymentes Turizmusért) védjegyét már meg is kapták. Az alapítvány útjára indította az „Egy hét mennyország" elnevezésű egyedi társadalmi felelősségvállalási programját. A pályázatnak köszönhetően első lépésként 8 fogyatékossággal élő gyereket nevelő család ingyenes pihenését, illetve terápiás foglalkozásokat és tehermentesítést teszik lehetővé.

  A pályázati lehetőséget hirdető Facebook-posztjukat néhány nap alatt 1 800-an osztották meg és több mint 250 szívbemarkoló pályázat érkezett. Mindez azt jelzi, hogy óriási igény van erre a szolgáltatásra. A jövőben azon dolgoznak, hogy az egyedülálló speciális turisztikai szolgáltatásuk hosszú távon stabil finanszírozással fenntarthatóvá válhasson – fogalmaznak a közleményben.

  Forrás: Szimbiózis Alapítvány

  Az öthektáros falu, ahol a vendégvárók a fogyatékossággal élő kollégák

  A Szimbiózis Alapítvány a térség egyik legnagyobb nonprofit szervezete, több mint 400 fogyatékossággal élő személyt lát el különböző szociális, terápiás szolgáltatásokkal, és több mint 200 fogyatékos/megváltozott munkaképességű személyt foglakoztat. Társadalmi vállalkozásként igyekszik önfenntartó struktúrát kialakítani; termékeit (kecskesajt, tejtermékek, lekvárok, szörpök, sült tea, kézműves tárgyak stb.) a vásárokon kívül saját piaci üzletében, illetve több miskolci kis-, és nagyáruházban, valamint térségi éttermekben értékesítik.

  Legismertebb egységük a diósgyőri Baráthegyi Majorság, amely 20 év alatt 5 hektáros „kis faluvá" nőtte ki magát: kézműves manufaktúrák, családias otthonok fogyatékos személyeknek, kertészet, állatfarm és egy fából épült Interaktív Játszóvár. Turisztikai programjuk során átlag évi 2 000 vendégnapot teljesítettek az elmúlt években. A hazai transzformációs turizmus úttörőiként náluk a vendégvárók a fogyatékossággal élő kollégák, akik pozitív szerepkörük kapcsán a társadalmi integráció hatékony képviselői.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek