Tudományos szenzációt jelentett be a Schönbrunni Állatkert

Tudományos szenzációt jelentett be a Schönbrunni Állatkert: az egyik akváriumukban élő garnélák egy eddig még nem beazonosított fajhoz tartoznak. A Heteromysis schoenbrunnensisnek elnevezett faj példányai valószínűleg húsz évvel ezelőtt, potyautasként érkeztek Bécsbe.

Íme, az apró rákocskaForrás: Tiergarten Schönbrunn / Helmuth Goldammer

„A halak etetésekor vagy a medencék ellenőrzésekor évek óta gyakran látjuk ezeket az állatokat. A maximum 6,1 milliméteres rákfélék rendszerint rajokban tűnnek fel és alaposan elszaporodtak a zátony-akváriumban és a hozzá tartozó szűrőkben" – meséli Anton Weissenbacher, a Schönbrunni Állatkert zoológiai osztályvezetője.

Mivel a Tenger Házában 2019-ben már felfedeztek egy új garnélafajt, az állatkert felvette a kapcsolatot az ottani kollégákkal. A koronavírus-járvány miatti kijárási tilalom alatt aztán bőven jutott idő arra, hogy a Tenger Háza munkatársa aprólékosan tanulmányozza az állatokat. Testük minden apró részletét összehasonlította a 107 rokon hasadtlábú rákfajéval. A mikroszkóp alatt egyértelmű eltéréseket tapasztalt a testükön található sörték számában, hosszában és vastagságában.

A felfedezésük helye nyomán végül Heteromysis schoenbrunnensisnek nevezték el a fajt, amelynek példányai sokkal sárgábbak, mint a többi hasonló állat. Nagy valószínűséggel az Indiai-csendes-óceáni térség trópusi vizeiben őshonosak, ahonnan húsz évvel ezelőtt, szikladarabok hasadékaiban, potyautasként érkeztek Bécsbe, amikor kialakították a zátony-akváriumot.

A Schönbrunni Állatkertben egyébként 2010-ben már felfedeztek egy új állatfajt. Az Esőerdőházban kutatók egy új borneói szárazföldi csigafaj példányaira bukkantak, amelyek az akkori igazgató-helyettes, Harald Schwammer után a Schwammeria elnevezést kapták - derül ki Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleményéből.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek