Bajban vannak a bécsi fiákeresek is, takarmányt gyűjtenek lovaiknak

Az osztrák fővárosban huszonegy fiáker-vállalkozás működik, összesen háromszáz lóval és több száz alkalmazottal. A koronavírus-járvány miatt elmaradó turisták és családi rendezvények – például elsőáldozás, bérmálás vagy esküvők, amelyek alkalmából a bécsiek szívesen bérelnek lovaskocsit – az elmúlt hónapok során alaposan megtépázták a fiákeresek költségvetését is.

Fiákerek Bécs belvárosában a járvány előttForrás: Eurocomm-PR / Regina Hügli

Mivel a kieső bevételek egyre inkább éreztetik a hatásukat, két bécsi fiákervállalkozás takarmánygyűjtő-dobozt helyezett ki a bécsi Stephansplatzra, ahol korábban lovaikkal állni szoktak. Adományként főleg zöldséget és gyümölcsöt várnak – elsősorban almát és sárgarépát –, amit már kidobnának az emberek, mert nem szépek vagy ropogósak, de még ehetőek. Ha valaki nagyobb mennyiséget adományozna, telefonon veheti fel velük a kapcsolatot – olvasható Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleményében.

A bécsi fiákereseket egyébként már tavaly tavasszal és ősszel is kisegítette a város: havonta és lovanként 250 eurót igényelhettek az állatok egészségének fenntartásával kapcsolatos kiadásokra: takarmányra, alomra és patkolásra. Tavaly májusban, júniusban és júliusban az első segélycsomagra összesen 237 100 euró támogatást fizetett ki nekik az osztrák főváros.

A második segélycsomagról 2020 novemberében döntött a város és 2021 áprilisában fut ki. A fiákeresek azt remélik, hogy az elhúzódó járvány miatt ezt meghosszabbítja a város. „A fiákerek Bécs egyik jelképének számítanak. Szívünkön viseljük az állatok sorsát és senkit nem hagyunk cserben" – mondta Michael Ludwig polgármester még az őszi segélycsomag kapcsán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek