36 órán keresztül pörögnek idén a Kutatók Éjszakájának programjai

Két napig lehet végtelen hosszan szörfözni a különböző tudományterületek világában a Kutatók Éjszakájának idején. Tömve lesz a net kísérletekkel, játékokkal, interaktív beszélgetésekkel és elmélyülést igénylő előadásokkal – kinek mi tetszik. Tallóztunk egy kicsit a magyar programok végtelen sorából, de ha valakinek ez mind nem elég, az nézzen rá a European Researchers' Night nemzetközi honlapjára is.

Minden program ingyenes

A Kutatók Éjszakáját egész Európában megrendezik. Ilyenkor különböző tudományos intézmények kapui nyílnak meg estére (is) a látogatók előtt, akik rengeteg bemutatót, előadást, kísérletet, laborbejárást és sok egyebet láthatnak. Idén november 27-én és 28-án lesznek a programok, a változás csupán annyi, hogy a korábbi tervekkel ellentétben, nem lehet elmenni az egyes helyszínekre a járvány miatt, viszont a virtuális térben mindenhova ugyanúgy be lehet jutni. Sokaknak talán kényelmesebb is lesz ez így, hisz elég kattintani, és otthonról, a kedvenc karosszék vagy épp babzsák fotel mélyéről lehet nézni a minket érdeklő előadásokat. A magyarországi kínálat nagyon változatos, nem korlátozódik néhány területre, mondhatjuk, hogy a tudományoknak majdnem minden ága ott van a választható lehetőségek között. Az összes program ingyenes, különbség csak abban van, hogy néhány helyszínre előzetes regisztrációt kérnek, de ez mindig fel van tüntetve az adott esemény leírása mellett. A Kutatók Éjszakájának honlapján érdemes böngészni a programokat, melyekből idén is dömping lesz.

Forrás: Gorodenkoff/Shutterstock

Bár a neve alapján éjszaka zajlanak a programok, ezt azért nem kell nagyon komolyan venni, a kereséskor csak be kell írni idősávot, amikor ráérünk, és ott bizony már péntek délelőttre is dob fel programot, ami nagyon jó. Szűrni lehet angol nyelvű találatokra is, ha valaki csiszolni akarná a tudását, vagy épp egy külföldi barátjával nézné a bemutatót; de tudományterület és életkor szerinti bontás is van, ahol ovis kortól, családi programokon át a felnőtteknek és egyetemistáknak szóló megoldások is vannak. Mi már átfésültük kicsit a lehetőségeket, és nagyon sok jó dolgot találtunk; a teljesség igénye nélkül mutatunk is pár izgalmas programot.

Minden korosztálynak van program

Az első dolog, amire felkaptuk a fejünket, az volt, hogy már a kisebb gyerekeknek is vannak programok. Az általános iskolások egész nagy merítésből válogathatnak. Lehet mobiltelefonnal geoládát keresni, robottal sakkozni, a karácsonyi kémia laborban pedig hógömböt készítenek a vegyészek, akik azt is megmutatják, hogy miként lehet előidézni a karácsony fényeit lángfestéssel. A kicsit nagyobbaknak szól többek között a "Cirkusz a múzeumban" című program. Itt az aulában lévő képekre kattintva a múzeum különböző termeibe lehet bejutni, a termekben pedig feladatok várnak a látogatókra. Ha valaki ügyesen megy végig a termeken, pontosabban jól oldja meg a feladatokat, akkor végül összegyűjti a hátsó ajtó nyitásához szükséges kódot.

Vannak kifejezetten családos programok is. Ilyen például az "Illúziók" című bemutató, amely kivételesen nem az optikai csalódásokra fókuszál, hanem hallási illúziókat mutatnak be az érdeklődőknek. Be lehet csatlakozni egy olyan lazább beszélgetéshez is, amelynek az a címe, hogy "Miért kék az ég?", vagy végig lehet menni akár egy II. világháborús szabadulós szobán is.

Az időjárástól a Bibliáig

A programok jellegénél egy olyan opció is van, amiben kreatív foglalkozások sorjáznak egymás után, persze a Kutatók Éjszakájához igazítva. A Magyar Nemzeti Múzeum például egy online interaktív játékot talált ki társadalomtudomány témakörben: a résztvevőknek a középkor világában kell boldogulniuk, döntéseik pedig meghatározzák, hogy végül módos kereskedőkké, szegény parasztokká, vagy lovagokká válnak. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Interaktív fizikai játszóházat dob fel az online térbe, de olyan workshopot is találtunk, ahol időjárás-előrejelző állomást lehet készíteni.

Forrás: Leszek Glasner/Shutterstock

Hasonló kakukktojás a tudományágak között a kultúra, mégis, sikerült olyan témákat bepakolni ide, amik passzolnak az eseményhez. Van például egy olyan, bármikor megtekinthető program, melynek során egy komplett állóórát restaurálnak. De nem ám csak úgy felületesen. Nem, itt mikroszkópos vizsgálatok segítettek például a fafajta meghatározásában, a röntgenfelvételekkel pedig a nem látható illesztéseket keresték meg. Ugyanebben a kategóriában van előadás a Holt-tengeri tekercsekről és a Bibiliakutatásról, de arról is meg lehet hallgatni egy beszámolót, hogy mikor, hogyan és mit ünnepelnek az év folyamán Hollandiában.

Nézzék meg az Y-nál!

Azt ugye már írtuk, hogy hatalmas területet lefed az eseménysorozat, már ami a tudományokat illeti, de hogy mennyire nagyot, az valójában a keresgélés közben derül ki. Elsőre azt gondolná az ember, hogy mivel Kutatók Éjszakája a cím, biztosan lesz egy csomó látványos fizikai meg kémiai kísérlet, néhány szó az orvostudományról, aztán... ki tudja. Hát nem.

A fő kategóriák eleve úgy indulnak, hogy bölcsészettudomány, hittudomány, agrártudomány, természettudomány és így tovább. De ahogy azt Hercule Poirot, Agatha Christie legendás detektívje mondta egy történetben, a zsebnoteszben az Y-t érdemes megnézni, mert ott vannak az igazán érdekes dolgok feljegyezve. Ezen a gondolatmeneten elindulva kattintsunk csak rá, az Egyéb kategóriára. Mert ami máshova nem fért be, az mind itt van. Többek között egy beszélgetés Gyurta Dániellel, egy informatív előadás arról, hogy hogyan működik a tőzsde, de adnak tippeket nyelvtanuláshoz is. Van fent egy demo olyan tesztekkel, amelynek címe „Találd meg a zsenit a kutyádban", egy bármikor megnézhető videó a dizájnról, de élő kapcsolás is lesz 27-én 17 órától a CERN-be, vagyis az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Genf melletti Nagy Hadronütköztetőjébe.

Forrás: Gorodenkoff/Shutterstock

Érdemes elejétől a végéig mazsolázni ebben a szekcióban, mert itt rengeteg olyan apró kincset találhatunk, mint például a Pannon Egyetem által szervezett előadás a jövő munkahelyéről. Aztán elmerülhetünk a mesterséges intelligencia mindennapi használatának kérdéskörében is, de a legjobb talán az a program, amely arra ad ötleteket, hogy miként tarthatja meg gyakorlatilag bárki, a 2030 Kutatók Éjszakájának előadását.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek