Bilbao városi parkjaiban elmefrissítő játékokat kínálnak időseknek

Az időskori emlékezetvesztés és a magányosság sajnos egyre gyakoribb problémának számít a szépkorúaknál. A spanyolországi Bilbaóban a városi hatóságok mindkét esettel igyekeznek foglalkozni, így két nyilvános parkban is agytorna játékokat kínálnak az időskorúaknak. A parkok lehetővé teszik a látogatók számára, hogy fitneszgépeken eddzenek és frissítő, szellemi gyakorlatokat végezzenek. 

Bilbaoban különösen odafigyelnek az idősebb emberek testi- és mentális egészségére - a fotó illusztrációForrás: De Visu/Shutterstock

Ezek a játékok segítik a figyelmet és a matematikai készséget edzésben tartani, és a mentális fitnesz közben a szépkorúak társadalmi kapcsolatokat, barátságokat is kiépíthetnek. Az ilyen terek egyre fontosabbá válnak, hiszen 2040-re Spanyolország várhatóan átveszi Japántól a világ legidősebb lakosságával rendelkező ország címét.

Az óvatos testmozgás és a mentális stimuláció hozzájárulhat a demencia kialakulásának megelőzéséhez, és a tünetek kezeléséhez azáltal, hogy javítja a memóriát, növeli a fizikai erőt, a függetlenséget, és csökkenti az elszigeteltség érzését – írja cikkében a World Economic Forum.

Az öregedésről szóló globális kutatások szerint 2050-re több mint 2 milliárd 60 év feletti ember él majd a földön.



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek