Súlyos egyéniség született a Szegedi Vadasparkban

Nagyon jól indult a 2020-as év a Szegedi Vadasparkban, hétről-hétre egy-egy újabb kölyök és fióka jön világra. A legújabb jövevény egy törpe víziló borjú, Tigi és Chipo harmadik borja, aki január 20-án született. Az anyaállat már tapasztalt szülőként, gondosan neveli kicsinyét – tudtuk meg a vadaspark hírleveléből.

Az itt még pár napos, névtelen vizilóbébiForrás: Lajos Endredi/Szegedi Vadaspark

A törpe víziló (Choeropsis liberiensis) elnevezése némileg megtévesztő, mert egyáltalán nem törpe méretű a maga 160-275 kg súlyával, legfeljebb a nílusi vízilóval összehasonlítva számít kisebb méretű emlősnek.

Jelenleg veszélyeztetett fajnak számít nyugat-afrikai élőhelyén, mindössze 2000-2500 kifejlett egyede él vadon a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai alapján.

Élőhelyének pusztulása és az orvvadászok veszélyeztetik leginkább. Európai állatkertekben 128 egyede él az állatkertek nemzetközi adatbázisa (ZIMS) szerint. A törpe vízilovakat a Vadaspark fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében tartja és szaporítja a programot vezető koordinátor utasításai szerint. Az eddig itt született vízilovak a koordinátor ajánlásai alapján más állatkertekbe kerültek, Hollandiába és Olaszországba, így valószínű, hogy a most született kicsi is elkerül majd Szegedről. Addig azonban a látogatók figyelemmel kísérhetik a felcseperedését, tavasztól, ahogy az időjárás engedi, már a külső kifutóban is.

A vadaspark hagyományai szerint egy-egy különlegesebb állat születésének alkalmából névadó pályázatot hirdetnek, és ezt teszik most is, ugyanis a kis víziló lány még nem kapott nevet. Február 28-ig várják az ötletes neveket kizárólag az info@zoo.szeged.hu e-mail címre. A legjobb nevet ajánlónak a Szegedi Vadaspark állatkerti ajándékcsomagjával kedveskednek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek