Száz baba költözik az Őrségből a kehidakustányi Deák Ferenc Kúriába

Áprilisban már írtunk arról a népi iparművészről, aki közel 100 saját készítésű miniatűr makettből álló babakiállítást rendezett be 130 éves autentikus őrségi házában. A szerkesztőségünkbe érkezett közlemény szerint Marozsyné Guba Rózsa alkotásai azonban augusztus 17-től néhány hétre Deák Ferenc egykori kehidakustányi otthonába költöznek.

Forrás: Babamuzeum.com

A babák különlegessége egyébként, hogy az iparművész sík textilből kiindulva készíti el mindet, nem használ sem sablonokat, sem porcelánt, de még csak műanyagot sem. Így aztán minden általa készített darab tényleg egyedi tervezésű és kivitelezésű. A legutóbbi „Babakiállítás az Őrségben" című tárlat kollekciója ezúttal a reformkort és a kiegyezés korszakát megidéző babákkal egészül ki a Deák Ferenc Kúriában.

Forrás: Babamuzeum.com

A kiállítás időtartama alatt a kiállított babák sora folyamatosan változik, mindig új darabokkal frissül, és készítőjük néhány hétvégi alkalommal személyes tárlatvezetést is tart majd a kiállításon. Erről az alkotó Facebook-oldalán érdemes majd tájékozódni.

Forrás: Babamuzeum.com

Guba Rózsa babakiállítása augusztus 17-től négy hónapon át lesz látogatható, keddtől szombatig 10 és 18 óra, vasárnap pedig 10 és 14 óra között. A babakiállítás a Deák Ferenc Kúria és Múzeum belépőjével látogatható, mellyel a Deák Ferenc életét bemutató „A haza bölcse, Zala büszkesége" című állandó tárlat is bejárható.

Forrás: Babamuzeum.com

És ha már egyszer arra járnak, akkor nézzenek be a helyi tájházba és a vele szemben elhelyezkedő Hagyományőrző Mariska udvarba is, ahol nemcsak Pajtaszínházat fognak találni, de egy Gyógy- és fűszernövény tanösvényt is végigjárhatnak. Ha pedig egy kicsit tovább túráznak, láthatják az Árpád-kori település romtemplomát és a híres Deák-kutat, amely körül a fák alatt egykoriban Deák is szívesen mélázgatott gondolataiba mélyedve, és amelyről úgy tartják, hogy a föld alatt a gyógyító és energetizáló hatásúnak tartott a Szt. György vonal húzódik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek