Jönnek a Perseidák, ekkor kémlelje az égboltot!

Augusztus a csillaghullás, a meteorok hónapja, amikor porszemcsék és kisebb kődarabkák ezrei égnek el látványos fénycsóvát húzva a Föld légkörében. A bolygónk pályáját napokon belül keresztezi a Perseidák meteorraj, de a meteorológusok szerint lesz egy éjszaka, amikor kifejezetten látványosnak ígérkezik a jelenség.

A meteorraj a Perszeusz csillagkép irányából jelenik meg az égbolton, de nem valódi csillagokat látunk ilyenkor. A meteorrajt az űrben keringő, többnyire homokszem méretű sziklatörmelék, az úgynevezett Swift-Tuttle üstökös lemorzsolódott maradványai alkotják. Ezek az apró darabkák több mint 100 ezer km/órás sebességgel csapódnak be a légkörbe. A súrlódás következtében felhevülnek, és látványos fénycsóvát húzva elpárolognak, „elégnek" – magyarázza a jelenséget közleményében a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

Időnként előfordulhat, hogy egy-egy nagyobb test eléri a földfelszínt. Az ilyen űrből jött ajándékot nevezzük meteoritnak. Kifejezetten értékesnek számítanak, bár avatatlan szemek könnyen összekeverhetik egy közönséges kaviccsal. Perseidák idején sajnos még nem találtak meteoritot.

A Föld július 17-e és augusztus 24-e között keresztezi a Swift-Tuttle üstökös pályája körüli törmelékfelhőt, vagyis ebben az időszakban bármikor láthatunk hullócsillagokat.

A jelenség maximuma azonban augusztus 12. és 13. éjszakájára esik, ilyenkor óránként akár száznál is több meteor húzhat el felettünk az égbolton.Az esti és hajnali órákban ritkább a csillaghullás, viszont ilyenkor figyelhetjük meg a közel vízszintesen haladó, színes csóvát húzó, ún. földsúroló meteorokat. Késő éjjel több, de meredekebben érkező hullócsillagot láthatunk. A legnagyobb aktivitás az éjfél utáni órákban várható. Idén sajnos telihold előtti időszakra esik a meteorraj maximuma, így a Hold fénye a halványabb meteorokat elrejti majd szemünk elől, összességében kevesebb hullócsillagot számolhatunk majd meg.

Forrás: SEFAG Zrt.

A hullócsillagok fénye nem túl erős, egy kivilágított utcáról nagyon nehéz észrevenni ezeket. Megfigyelésükre érdemes sötét helyet választani, a lehető legtávolabb a települések horizonton derengő fényeitől. Egy korábbi cikkünkben összegyűjtünk néhány helyet, ahova minden év augusztusában érdemes kivonulni csillaglesre, a cikkért kattintsanak ide.

Ahogy szinte minden évben felkerül csillaghullás-néző listánkra, úgy idén is ott van ideális helyszínként a Kaposvár melletti Zselici Csillagpark, hiszen az országban itt az egyik legalacsonyabb mértékű a fényszennyezés. Az érdeklődőket az augusztus 12-i éjszakán távcsöves ismeretterjesztő programokkal várják, de a Ropolyi tó és a csillagvizsgáló környékén ezektől függetlenül is bárki szabadon letelepedhet és gyönyörködhet a látványban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek