Jönnek a Perseidák! Ide menjen csillaghullást nézni

Jönnek a Perseidák! Ide menjen csillaghullást nézni

A Perseidák a legsűrűbb, legtöbb hullócsillagot produkáló meteorraj, mely menetrend szerint érkezik a nyár második felében: már július közepétől próbálhatjuk elcsípni az akkor még ritkás hullócsillagokat, de a csúcs augusztus 10. és 15. közé esik. Érdemes már előre tervezni, hogy jó helyen legyünk azokban a napokban, mert ilyenkor akár óránkénti 10-15 kívánságot is ellőhetünk az Univerzum irányába. Mutatjuk, hol várnak szervezett programokkal az idén a Perseidák tiszteletére. 

Fotó: Óbudai Polaris Csillagvizsgáló / Facebook

Óbudai Polaris Csillagvizsgáló

Augusztus 12-én, szombat este az érdeklődők a teraszon először egy előadást hallgathatnak meg a meteorokról. A csillaghullás megfigyelése ugyanitt történik, míg ezzel párhuzamosan, a kupolában a Szaturnuszt leshetik meg a résztvevők.

A programot természetesen csak derült idő esetén tartják meg. Belépődíj 1000 forint felnőtteknek, 600 forint gyerekeknek. A program 21 órakor kezdődik, és 23.45-ig tart.

További információ a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.

Bár már az 1. század óta említik a Perseidákat, csak a 19. században jöttek rá, hogy mindig ugyanabból az irányból érkezik a meteorraj: a Perseus-csillagkép felőlFotó: Pannon Csillagda, Bakonybél / Facebook

Zselici Csillagpark, csillagvizsgáló

A zselici éjszakai túra során megismerkedhetnek Magyarország egyik legtisztább, fényszennyezéstől majdnem mentes csillagos égboltjával, a nyári csillagképekkel, leglátványosabb objektumokkal. A túra kb. 5 kilométeres. A túra a Perseida meteorraj maximumának idejére esik. Bár a legtöbb hullócsillagot éjfél után lathatjuk, már a túra végén is láthatunk látványos meteorokat.

A korlátozott létszám miatt, előzetes bejelentkezés szükséges a program előtt. Gyülekező 19:15-tól a csillagvizsgáló recepciójánál. A program borult, esős időben, ill. az utak járhatatlansága miatt elmaradhat. Részvételi díj: 1000 forint. További információ a honlapon.

Csillagpor(tya) a Pannon Csillagdában

Bakonybélen több estét is a Perseidáknak szentelnek az idén. Augusztus 11. és 14. között minden éjjel 21 és 24 óra között vehetnek részt az érdeklődők szervezett megfigyelésen. Derült idő esetén csillagász szakvezetés, filmvetítés, távcsöves és szabadtéri észlelés, valamint éjszakai séta lesz a programban, rossz idő esetén a szabadtéri programok elmaradnak.

A szabadtéri sétához és meteor megfigyeléshez ajánlott: polifoam, pokróc, túracipő, hosszúnadrág, pulóver, szúnyog-és kullancsriasztó. Részvételi díj: 2500 forint. További információk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján olvashatók.

Fotó: Magyar Nemzeti Parkok

Ha nem tudunk szervezett túrán részt venni

A Perseidák derült időben remekül látható szinte bárhonnan, de természetesen érdemes minél kevésbé fényszennyezett helyeken próbálkoznunk. Hazánk csillagoségbolt-parkjai a fent említett Zselic mellett a Hortobágy és a Bükki Nemzeti Park is – ha errefelé járunk augusztusban, érdemes egy polifoamot magunkkal vinni, és leheveredni egy szemlélődésre alkalmas helyen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek