Élettel telnek meg az egész ország tájházai

Akit érdekel a nép kultúra és a tájházak színes világa, annak április 27-28-án a Tájházak Napján a helye. A szervező Magyarországi Tájházak Szövetsége közleményben számolt be arról, mennyi szuper programmal várják a családokat.

Először megemlékeznek róla, hogy 2013 volt az első alkalom, amikor a rendezvényt megszervezték. A szokásos kiállításokon felül ilyenkor érdekes programokat szerveznek, és persze elengedik a belépő árát is. Szakvezetések, hagyományőrző csoportok, kézműves vásárok, tájjellegű ételek kóstolója vár mindenkit.

Idén a Kiskőrösi Szlovák Tájházban lesz a megnyitó, ami a 300 éve a környékre betelepített szlovákságot mutatja be. A Tájházak Napján a Szent György napjához és az állatok tavaszi kihajtásához kapcsolótó foglalkozásokkal és kemencés finomságokkal várnak mindenkit.

Tájház enteriőrje.Forrás: Tájházszövetség

Az ország többi tájháza sem akar elmaradni. Hosszúhetényben kerámiavirágokat lehet festeni, fűszernövényekhez adnak ötleteket, kemencés fűszerpogácsát és aromavizet lehet készíteni. Az Orfűi Malmoknál különböző malomtípusokat mutatnak be, ráadásul egyes malmok működőképesek, így a vízimalom is. A papírmalomban papírmerítő foglalkozást rendeznek, a molnár kemencéjében finomságok sülnek, garantált a móka és kacagás.

A Szaporcai Cifraházban kovászos kenyértésztát lehet alkotni, ki lehet próbálni a kemence fűtését és a sütést, és persze a kenyeret is meg lehet kóstolni a végén. Cigándon a Bodrogközi Múzeumportán a tavaszi vasárnapokhoz kötődő zöldág-járást elevenítik fel, ami a Bújj, bújj zöld ág... kezdetű énekes játékból ismerős lehet az ovisoknak.

Hosszúpályiban, a Bődi István Falumúzeumban tájházmustrát tartanak. A helyi tájház mellett a környékbeliek is bemutatkoznak, így az álmosdi Kölcsey Emlékház, a létavértesi Rozsnyai Gyűjtemény, az érmelléki tájházak és a Tiszadadai Tájház is. Népi játékok, csuhéfonás, mézeskalács-készítés is lesz, délben pedig az új bormúzeum bokrétaünnepét tartják meg.

Túrára fel!

Több térségben gyalogos és biciklis tájháztúrákat tartanak. Tardona és Mályinka között négy kilométeres bükki erdei túrát rendeznek, ehhez kapcsolódóan a helyi református templomok is kaput nyitnak, de élménysütés és pálinkakóstolás is lesz. Dabas környékén kerékpáros családi túra lesz, három távon. Több állomás is lesz, ahol frissítőkkel és meglepetésekkel várnak. Az inárcsi, ócsai, bugyi, dabasi, hernádi, újhartyáni és kakucsi tájházak is részt vesznek ezen.

Népviselet, szép viselet.Forrás: Tájházszövetség

Három tájházat ölel fel a Pánd, Gomba és Úri közötti összefogással megszervezett túra. Kerékpárral lehet körbemenni, képzett túravezető irányításával. Minden tájházban lebélyegzik a menetlevelünket és ajándékokat is kapunk.

A bendő is megkapja

A gyomorra is figyelnek majd: Kiskunmajsán kenyeret sütnek, Eleken loksát, azaz káposztás lángost készítenek, Mezőbererényben szlovák ételeket főznek, a makói üstökben hagymás finomságok rotyognak majd, Móron sváb sonkákat lehet kóstolni tejfölös hagymaszósszal (schninken mit ramcvivetunk) és krumplispogácsával (krumpienmöhlspeis).

Még mindig nincs vége, hisz Nagyrábén az almás italok-ételek, Hajdúszoboszlón a helyben köpült vaj és itt sütött kenyér, Boldogon a tubu kalács és boldogi kisrózsa, Domoszlón pogácsa és herőce, Felsőtárkányon a morván kalács, Isaszegen a lakodalmas kalács, Csökölyön, Noszvajon, Mátraszentimrén pedig a hagyományos kelttésztákból készült finomságok lesznek a középpontban.

A teljes programkínálatról a Tájházszövetség oldalán lehet tájékozódni, valamint a Tájházszövetség Facebook-oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek