Az év legszebb tájházát Boldogon kell keresni

Kíváncsiak arra, hogy milyen volt egy boldogi lakodalom száz évvel ezelőtt? És arra, hogy a palócok mivel díszítették az ablakok kereteit vagy a kemencéjük falát? Mert ha igen, fogják kézen a családot, és induljanak a kis Heves-megyei községbe, a Zagyva és a Galga folyók közé!

Boldogi Tájház
Galéria: Az év legszebb tájházát Boldogon kell keresni
Fotó: Magyarországi Tájházak Szövetsége

 Boldog települése az 1871-ben épített tájházában őrzi gyűjteményével a népművészetét, amit nemzedékek egymás utáni sora alakított ki. Folyamatosan gyarapszik és szépül, miközben az idelátogatóknak korabeli tárgyakkal és bútorokkal mutatja meg, hogyan éltek, dolgoztak és ünnepeltek az elmúlt évszázadokban az itt élők.

Az elmúlt években a Boldogi Tájházban több, nagyobb fejlesztésen is átesett. Az infrastrukturális megújulás mellett, egyre gazdagabb lett a hagyományőrző tevékenység, és ma már az év minden szakában tartanak valamilyen rendezvényt. A megújult kiállításuk interaktív, modern elemeket is használ, az enteriőrben többek között ezek segítségével ismerhetjük meg a boldogi lakodalmi viseletet és szokásokat. Ezért aztán a Boldogi Tájház 2017 októberében el is nyerte a Magyarországi Tájházak Szövetségétől az Év Tájháza címet, amelyet tavaly még a Dunaszentbenedeki Tájház viselt. Idén második legszebbnek a cigándi Bodrogközi Múzeumportát választották, amely 2014-ben volt az Év Tájház címének birtokosa.

Van még kép, kattintson!
Galéria: Az év legszebb tájházát Boldogon kell keresni
Fotó: Magyarországi Tájházak Szövetsége
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek