Rabac, a turisták kedvéért felhúzott strand-paradicsom

  Mutatunk az Isztrián egy helyet, amelyet az elkötelezett strandolóknak és a vadregényes partszakaszok kedvelőinek találtak ki. Kristálytiszta tenger, sziklákkal tagolt, egymás mellett sorakozó mini strand-placcok, domboldalra épült panziók, és feszített víztükrű medencékkel felszerelt part menti hotel-monstrumok - ez Rabac az egykori tízházas halászfalu, amit ma az úti könyvek a Kvarner gyöngyszemeként és a strandolók mekkájaként emlegetnek.

  Rabac, a szélvédett Kvarner öböl keleti partoldalán fekvő apró falu. A képeslapra illően szép öbölből a Cres, a Losinj és a Krk szigetekre is rálátni, ahova rendszeresen szerveznek hajóutakat is
  Galéria: Rabac
  (Fotó: rea / Travelo)
  A XIX. század elején még alig tíz házból álló halászfaluként létezett, ma azonban egy nyári napon akár tízezer turista is megfordul utcáin és strandjain.
  Galéria: Rabac
  (Fotó: rea / Travelo)
  Ma már alig találni olyat magánházat, amely ne adná ki egy szobáját vagy melléképületét a nyaralóknak, és a kisebb panziók mellett is egyre több négycsillagos szálloda foglalta le a partközeli vidéket.
  Galéria: Rabac
  (Fotó: Leonard Gee / flickr)
  Közigazgatásilag Labin kisvárosához tartozik - mintegy négy kilométerre fekszik a központjától, amit a domboldalon túra-útvonalakkal is összekötöttek
  Galéria: Rabac
  (Fotó: Ronnie Macdonald / flickr)
  Bármerre is járunk, a vakítóan fehér házak homlokzatainak mindenhol jól állnak a jellegzetes, ciklámen színű mediterrán növények
  Galéria: Rabac
  (Fotó: rea / Travelo)
  A kikötőjétől az egyik irányban végig, kagylókat, gyöngyökből készült csecsebecséket áruló szuveníreseket és számos kiülős falatozót találunk.
  Galéria: Rabac
  (Fotó: Leonard Gee / flickr)
  A másik irányba vezető, part menti sétány végén pedig a Maslinica strandot
  Galéria: Rabac
  (Fotó: zolakoma / flickr)
  Mert egyébként a legtöbb, strandolásra alkalmas kisebb partszakaszt nagyobb sziklák választják el egymástól, ahova esetlegesen karbantartott lépcsőkön vezet az út
  Galéria: Rabac
  (Fotó: rea / Travelo)
  És néha pl. ilyen családias sziklafészkeket lehet találni
  Galéria: Rabac
  (Fotó: rea / Travelo)
  Bármilyen magassági szinten is űztük a napozást, mindenhol csak kavicsos strandot találtunk. (A vízben is használható strandcipőn már csak ezért sem érdemes spórolni. Ezt legolcsóbban - 50 kunáért - a kikötőhöz közeli, nagyobb közértben lehet beszerezni. De a sétányon is árulnak 60-70 kunáért ilyeneket.)
  Galéria: Rabac
  (Fotó: rea / Travelo)
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!