Európa legnagyobb nárcisz-takaróját most Babócsán keressék!

Ha Csokonyavisonta és Barcs irányából indulnak a kollektív nárcisz-lesre, akkor nem fogják tudni eltéveszteni a Basa-kerthez vezető utat. Már csak azért sem, mert a falu határán kívül, mintegy másfél kilométerre egy faragott tábla jelzi a bejáratot. A közel 13 hektáros terület ilyenkor telik meg igazán élettel - mindenki a park legnagyobb nevezetességére és látványosságára, a csillagos nárciszokra kíváncsi. A mezőt tavasz közepétől kezdve ugyanis gyönyörű fehér virágszőnyeg borítja. És mivel egész Európában nincs ekkora kiterjedésű összefüggő nárciszmező, ezért néhány éve a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága védetté nyilvánította.

Egy egész mezőnyit láthatnak ebből a félszegen billegő Csillagos nárciszbólForrás: Denyss / Wikipedia

A történet szerint a területet még a török hódoltság idején a helyi basa ültettette be nárcisszal háremhölgyei gyönyörködtetésére. És bár az elmúlt évszázadok során keveredett a közönséges fehér nárcisszal, és a részaránya is kb. 15%-ra csökkent, a virágon nem fog az idő: minden tavasszal elegánsan kibontja szirmait. Éppen ezért az évi 5-6 ezer látogató legnagyobb többsége a virágzás idején, április végén és május elején keresi fel a Basakertet.

Ha azonban kíváncsiak arra is, hogy milyen mágikus csodákat képes produkálni a természet szerte a nagyvilágban, akkor kattintsanak erre (januártól júniusig) és erre (júliustól decemberig) a cikkünkre, amelyekben hónapokra lebontva mutatjuk meg a lenyűgöző természeti jelenségeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek