Jön a következő Vágta: ezúttal Székelyföldön csapnak össze a lovasok

Jön a következő Vágta: ezúttal Székelyföldön csapnak össze a lovasok

Nagy siker volt a Hortobágyi Vágta, és aki rákapott a Vágták ízére, máris itt a következő forduló. Hetedik alkalommal startolnak el a Székely Vágta futamai Sepsiszentgyörgyön, a háromszéki Óriáspince-tetőn július 14-től 16-ig. A legjobbak a döntő összecsapáson, a budapesti Nemzeti Vágtán képviselhetik településüket szeptember 15. és 17. között. A határon túli Elővágta újdonsága, hogy idén először készülnek a szervezők látványos, saját készítésű lovas és táncos produkcióval, mely a székelyek eredettörténetét mutatja majd be, akrobatikus elemekkel, tüzes nyilakkal és lézervetítéssel tarkítva.

Nemzeti Vágta

Idén tizenhat település lovasa száll nyeregbe a Székely Vágtán, hogy eldőljön, kik képviselhetik a térséget Magyarország legnagyobb lovas fesztiválján, az idén jubiláló Nemzeti Vágtán. A hétvégi eseményen előválogató keretében választják ki Románia képviselőjét a Nemzeti Vágta Nemzetközi Futamára is.

Nemzeti Vágta

A Székely Vágtán Góbé futamot is indítanak minden évben, ezzel lehetőséget adva azoknak a településeknek, amelyek lovai nem felelnek meg az elővágta szigorú követelményeinek. Bár Székelyföldön sok helyen a lovat még mindig haszonállatként tartják, a rendezvény hatására évről-évre egyre többen szereznek be olyan lovakat, amikkel el tudnak indulni a nívós versenyen. Így idén míg az Elővágtán 16 lovas, addig a Góbé futamon csak 9 lovas verseng majd egymással. A szervezők célja, hogy a lóállomány folyamatos frissülésével a Góbé futamot pár év múlva el is hagyják.

A futamokon túl a Vágta izgalmas kulturális programokkal is várja a látogatókat. A Háromszék Táncegyüttes, az M Stúdió táncművészei és a helyi lovasok közösen készítettek egy nagyszabású lovas, táncos produkciót A csillagösvény népe címmel, melyet szombaton este láthat a közönség. Ezen túl többek között ügyességi huszárversennyel, lovastornász és lovasíjász-harcászati bemutatóval, rajzfilmvetítésekkel, képzőművészeti és fotókiállítással is készülnek a szervezők. A legápoltabb lovak gazdáinak átadják az Aranyparipa-díjat, amivel a szervezők a felelős állattartásra szeretnék felhívni a figyelmet.

Nemzeti Vágta

További információkat a honlapon talál.

A következő elővágták helyszíne és időpontja:

július 29. Tiszafüred

augusztus 5. Lendva

augusztus 12. Hernádkak-Belegrád

augusztus 13. Szentlőrinc

augusztus 19. Zirc

augusztus 20. Gyenesdiás

augusztus 26. Kecskemét

augusztus 27. Kaposvár

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek