A legjobb szarvasbőgés-túrák kisvasúttal megközelítve

Bár a nyaralási szezonnak vége, a kisvasutakon hagyományosan az ősz számít az egyik főszezonnak. Már nem csábít fürdésre a tó, már nem kell hajhászni a barnulást, de még a szánkó- és síszezon sem kezdődött el. Ilyenkor jut idő a közelebbi, egynapos vagy csak délutáni kirándulásokra, amelyeknek gyakori velejárója a kisvasút.

Tudják ezt a kisvasutak üzemeltetői is, ezért aztán ősszel színes programokkal csábítják az erdőbe az utasokat, miközben különlegességekkel próbálják kimozdítani a városiakat a természetbe. Ahogy őszi programajánlónkból látható, a sláger a tényleg felejthetetlen élményt nyújtó szarvasbőgés – a listánkba a kaszói szarvasbőgést hallgató vonat is csak azért nem fért bele, mert az a vonat bizony már elment. A hétvégén kellemes, napsütéses időre van kilátás, amely éppen kedvez a túrázásnak. Ki tudja, meddig tart ez a kegyelmi állapot, úgyhogy túrabotot, vonatjegyet a kézbe és irány az erdő!

Szarvasbőgés és trófeakiállítás Felsőtárkányban

Az idei kisvasutakat bemutató sorozatunkban eddig nem írtunk róla, pedig a felsőtárkányi kisvasút is megérdemli az említést. Az erdei vasút a trianoni békeszerződés utáni megváltozott körülmények miatt felértékelődött bükki erdőségek kitermelésére épült, ám később kőbányába is vezetett szárnyvonala. Ma szigetüzemként pendliznek a szerelvények a kevesebb mint öt kilométeres szakaszon Felsőtárkány és Stimecz-ház között, ám természetesen egykor nagyvasúti kapcsolata is volt.

Fotó: Kisvasut.hu

A nagyvasút ma is él, csak a kisvasutat kurtították meg, 1985 óta nem éri el az Eger–Szilvásvárad vonal Felnémet állomását. Sovány vigasz, hogy ma nyomvonalán kerékpárút húzódik. A vasút nyomvonala amúgy is érzékeny pont volt. A húszas években ugyanis az egyik szerelvény tehéncsordát gázolt, amire a feldühödött helyiek az éj leple alatt megrongálták a síneket. Ezt követően a településtől délre új útvonalat jelöltek ki.

A vasútvonal környékén ma is számos látnivaló található. Ott van példaként a Varróház melletti vadaspark, a Stimecz-háztól induló 21 tablót tartalmazó tanösvény, vagy a Szikla-forrásnál kialakított pihenőhely. Aki hóolvadás után érkezik, az láthatja a különleges, akár másfél méter magasra is vizet fellövellő Vöröskő-forrást is. A kisvasút fűtőházánál régi járművek és muzeális gépek láthatók, de az alig tíz kilométerre fekvő Eger is számos programlehetőséget kínál.

A szarvasbőgést várhatóan a Felsőtárkányból 17 órakor induló szerelvénnyel lehet majd hallgatni a stimecz-házi végállomáson, ahol szakvezetés, elemózsia és rögtönzött trófeakiállítás várja az utasokat. A programra előzetes regisztráció szükséges a +36 30 456 6265 telefonszámon vagy a kisvasut@egererdo.hu mailcímen.

Éjjeli szarvasbőgés és nappali pályafenntartás Kemencén

A kemencei múzeumvasút ikonikus tagja a hazai kisvasutak közösségének: önkéntesek tartják fenn a Börzsöny eldugott szegletében, nem kimondottan jó megközelíthetőség mellett, de a változatos vasútüzem, a barátságos hangulat és a varázslatos hely miatt ismertsége és utasszáma is szépen alakul. Mi is írtunk róla, sőt, nemrégiben egy hagyományos filmfelvétel és az alábbi drónos videó is napvilágot látott.

Kemencén éjjeli vadlesre és vadhallgatásra várják az érdeklődőket, ahova különvonattal tudnak eljutni. Feketevölgyig utazva, majd onnan rövid sétával Fekete-kutat elérve pedig a Kemencei Erdészet szakembereinek előadását hallgathatják meg a szarvasok nászáról. Visszafelé egészen különleges élményben lehet része az utasoknak: a vonat a pálya lejtviszonyát kihasználva némán gurul majd vissza Kemencére, de közben egy-egy helyen megáll, hogy mindenki hallhassa a szarvasbikák vágyakozó bőgését.

A szervezők a túra résztvevőit arra kérik, hogy – térerő hiányában – telefonjaikat, táblagépeiket a sötét erdőben ne használják, mert ezzel megzavarják az éjszakai erdő élővilágát. A résztvevők érkezéskor zsíroskenyeret kapnak, de büfé is nyitva tart majd. Nagyobb érdeklődés esetén több különvonatot is indítanak. A túrára regisztrálni szombat délig Demeter Ferencnénél lehet a +36 20 588 52 42 telefonszámon.

Ettől független, ám szintén vonzó program a kemencei pályafenntartó brigád nyílt napja, ahol a kisvasutat fenntartó önkéntesekhez lehet csatlakozni. Az érdeklődőket szombaton és vasárnap 9.40-re várják Kemencére. A programban illesztésjavítás, csavarcsere és szintezés szerepel, amelyhez strapabíró cipőre és ruházatra is szükség lesz. De jó, ha van ebédre hidegélelem is. Részletek minderről itt . Szarvasbőgés-programot egyébként október 1-én, pályafenntartó-napokat október 8-án és 9-én is tartanak.

Szarvasbőgő mester Kismaroson

Kismaroson is hagyomány, hogy az erdei vasút végállomásánál szarvasbőgést hallgatni viszik az utasokat az esti órákban. A másfél órás királyréti vezetett túra során a szégyenlősebb szarvasbikákat Rácz Dominik többszörös FeHoVa-díjas, Európa-bajnok szarvasbőgő mester próbálja majd bátorítani kürtjével. A Szarvasbőgés expressz utasai a túra végén forralt bort és zsíroskenyeret kapnak, majd a kisvasút az utolsó, Kismarosról 23.21-kor induló S70-es budapesti személyvonathoz csatlakozik. A találkozó a kismarosi végállomáson 17.30-kor lesz.

Lillafüredi kisvasútFotó: mimi / Travelo

Vadászkürt Expressz Lillafüred

Egész délutános programot szervez a Miskolcról induló lillafüredi kisvasút, amelynek célja, hogy a szürkületbe burkolózó kelet-bükki erdőkben visszhangzó gímbikák hangját hallhassák a vonat utasai. Az út során vadászkürtös előadásra és terítékkészítésre is sor kerül. Indulás Miskolc, Dorottya utcától 15.30-kor, visszaérkezés 20.40-kor.

Szüret Debrecenben

Vasárnap, szeptember 25-én egy hamisítatlan szüreti mulatságra készüljenek azok, akik a debreceni Zsuzsivasút felé veszik az irányt. Hármashegyalján egész nap borkóstolás, szőlőpréselés, néptáncbemutató lesz a program, de szüreti vetélkedőre, gumicsizmadobó versenyre és hordógurításra is számítsanak! A szerelvény a debreceni Hétvezér megállóhelyről 8.55-kor, 11.40-kor és 15.10-kor indul.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek