Az egész világ láthatja Budapestet a hétvégi maratoni versenyek alatt

A hétvégi maratoni versenyek révén az egész világ láthatja majd Budapest szépségeit az atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója, Németh Balázs szerint.

"A vb két talán legfontosabb napja következik, hiszen szombaton és vasárnap rendezzük a női és férfi maratont, ami alkalom arra, hogy megmutassuk az egész világnak a magyar fővárost" - mondta Németh Balázs pénteken az M1 aktuális csatornának.

A közvetítések alatt egészen biztosan sokan bele fognak szeretni BudapestbeForrás: skitz_cz/Pixabay

"Úgy jelöltük ki az útvonalat, hogy a főváros legszebb részein vezessen, a Hősök terén lesz a rajt és a cél, a résztvevők lefutnak az Andrássy úton a Duna-partig, majd következik az Akadémia előtti tér, a Lánchíd, az Alagút, az Attila út, aztán vissza a Várkert bazár előtt, majd megint Lánchíd és Andrássy út. Ez egy 10 kilométeres kör, amelyet négyszer teljesítenek a futók a 2195 méteres felvezető szakasz után."

Forrás: MTI

Németh Balázs kifejtette, a maraton lebonyolítása némi kényelmetlenséggel jár, lesznek útlezárások, de ez az ára annak, hogy "megmutassuk magunkat a világnak".

A rajt reggel 7 órakor lesz mindkét napon magyar futókkal, továbbá szurkolói pontokat alakítanak ki, a Hősök terén koncertekre kerül sor, és az Akadémia előtti téren, valamint a Várkert bazárnál is lesznek programok, zene és meglepetések.A mentők a hőség veszélyeire figyelmeztetik a budapesti atlétikai világbajnokság hétvégi programjaira kilátogatókat, felhívva a figyelmet arra, hogy péntektől harmadfokú hőségriasztás van érvényben.

Az Országos Mentőszolgálat pénteki közleményében azt javasolja, hogy a nézők védjék fejüket és bőrüket a napsugárzástól, viseljenek szellős ruházatot és igyanak sok vizet. Az ajánlás között szerepel az is, hogy a hőséget nehezen viselő, krónikus betegségben szenvedő, idős szurkolók inkább a televízió közvetítésén keresztül kísérjék figyelemmel a versenyt.
Azt kérték továbbá, hogy az atlétikai világbajnokság utolsó napján, augusztus 27-én, közvetlenül a hivatalos maratoni verseny után rendezendő Hősök Futásán csak az induljon el, aki egészséges és a szervezete felkészült a kihívásra.

Jelezték: a mentők nagy erőkkel biztosítják a versenyhelyszíneket, a mentőautókon és gyalogos elsősegélynyújtókon kívül speciális ellátóhelyeket, ambulanciákat is kialakítottak.Péntektől a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lépett érvénybe, az intézkedés augusztus 28-án hétfő éjfélig tart, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek