Ilyen szép lett a főváros egyik legkülönlegesebb temploma a helyreállítás után

Befejeződött a Városligeti fasorban álló, Árkay Aladár tervezte református templom és parókia együttesének átfogó külső helyreállítása a Grafit Műterem tervei alapján, így most már bárki meglátogathatja a különleges szépségű templomot. Ha eddig nem jártatok arra, az alábbi képek biztos felkeltik az érdeklődéseteket! 

Forrás: Jaksa Bálint / Grafit Műterem Kft

Az épület a főváros 7. kerületének szélén, a Király utca folytatásaként a Lövölde tértől induló Városligeti fasor elején magasodik. A szakrális építmény tervezője a Városmajori Jézus-szíve templomról is ismert (1931-33) Árkay Aladár (1868-1932), akinek nevét és munkásságát széles körben ismerté tette Budapest egyik legszebb református temploma. Az építész ez után a szecessziós kivitelezés után még számos egyházi megbízáshoz jutott.

A Fasori Református Egyházközség országos műemléki védettségű templomának átfogó felújítása 2018-ban kezdődött a tervezéssel. A Grafit Műterem Varga Piroska DLA vezetésével kezdett neki az 1909-es „beszélő templom" megújításának.

Forrás: Jaksa Bálint / Grafit Műterem Kft

A munkák során a szakemberek megerősítették a tetőszerkezetet, a tornyot irattárrá alakították, korszerűsítették az elektromos hálózatot, a közösségi terekben pedig megteremtették a 21. századi komfortot, és teljes homlokzatrekonstrukciót végeztek. A felújítás után újra a régi fényükben ragyognak a homlokzaton látható, egyedi Zsolnay-kerámiák is.

A főhomlokzat egyik éke

A Zsolnay elemekből álló díszítés felújításában nagy szerepe volt Csáki Klára és Payer Károly szilikátrestaurátoroknak, akik a vastüskékkel rögzített kerámiákat egytől-egyig új életre keltették. Amint a Grafit Műterem cikkében írták, a kerámiák az utcavonaltól kissé hátrahúzott főhomlokzat legattraktívabb elemei. A hasáb formájú, vaskos oszloptörzseken nyugvó, csúcsíves nyílással áttört kapuépítmény falát díszítik. A véletlenszerűnek tűnő módon ismétlődő mintázatot mindössze hét eltérő motívumú elem alkotja. Az eredeti gyári öntvénytervek megmaradtak, így a néhány hiányzó darabot újra lehetett gyártani, a többi csupán javításra, kiegészítésre szorult.

A Zsolnay-kerámiákkal díszített főhomlokzat a templom legjellegzetesebb elemeForrás: Jaksa Bálint / epiteszforum.hu

Az átfogó munkák része volt az épületegyüttes környezetének rendezése, az udvar részleges burkolása, a díszvilágítás kialakítása és a vízelvezetés megoldása; utóbbi a meglévő udvarszintek, az akadálymentes megközelítés és a pihenőudvar tiszteletben tartásával valósult meg.

A Városligeti fasor felé néző, boglyaíves kapuépítményekkel tagolt, terméskő lábazatos kovácsoltvas kerítés is minden elemében újjászületett. A templomhoz csatlakozó gyülekezeti épület is megújult, a padlástérben új lakrészeket alakítottak ki.

Források: Epiteszforum.huGrafitmuterem.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek