Menő, tükröződő felületű látogatóközpont nyílt a Várnegyedben

Menő, tükröződő felületű látogatóközpont nyílt a Hunyadi-udvarban december 19-én. A helyszín célja, hogy maketteken és digitális rekonstrukciókon keresztül bemutassa a Budavári Palota rekonstrukcióját. Az új létesítmény a Nemzeti Hauszmann Program és a budavári hálózat része. 

A Budavári Palota megújítását bemutató látogatóközpont megnyitója a palota Hunyadi-udvaránForrás: MTI/Lakatos Péter

Ha sétáltunk mostanában a Várnegyedben, akkor láthattuk a fotókkal teli molinókon, hogy a program egyik célja a hauszmanni tervek alapján újjáépíteni az előző századfordulón a budavári Palotanegyedben álló épületeket.

De ez még nem minden, hiszen nem szellemlakta helyeket szeretnének létrehozni, hanem olyan építményeket melyeket programokkal is meg tudnak majd tölteni. A programokra pedig igény van, mivel a látogatók száma lassan eléri a pandémia előtti időszakot - emelte ki Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese.

Makett a Budavári Palota megújítását bemutató látogatóközpontbanForrás: MTI/Lakatos Péter

Az új látogatóközpont is azért épült meg, hogy bepillantást nyújtson a rekonstrukciós munkálatokba, és mindig friss információkkal szolgáljon; kamaratárlata a palota rekonstrukciójának előkészítő munkáit és az eddigi kutatások eredményeit mutatja be maketteken és látványterveken keresztül. De persze a Palotanegyed programjairól is lehet itt érdeklődni és jegyeket is lehet vásárolni.

Forrás: ©Hellowood / Screenshot

A 30 négyzetméter alapterületű, könnyűszerkezetes épület megvalósulásáért a Hello Wood csapata felelt, és a Budai Vár mellett állították fel. A tervezés során különösen figyeltek arra, hogy az épület finoman reagáljon arra a környezetre, amelybe kerül. A formáját úgy alakították ki, hogy passzoljon a Budai Várnegyed építészetéhez, ezért a szögletes alaptestet egy magastető koronázza meg. Kortárs megoldásként tükörburkolat került a homlokzatra és a tetőre egyaránt – olvasható a Hellowood.eu oldalán, ahol mégtöbb képet találtok az épületről.

Bent a Látogatóközpontban azonban már nem találkozunk tükröződő acéllemezekkel. A belső tér világos, meleg hangulatú, amelyet a natúr színű fenyő rétegelt lemez burkolat határoz meg - írták.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek