Energiaválság: Autóbuszok járnak a fogaskerekű helyett egész télen

Téli pihenőt rendelt el a fogaskerekű számára a Fővárosi Önkormányzat és a tulajdonában lévő közlekedési vállalatok az energia- és gazdasági válságra hivatkozva. A tervek szerint egész télen autóbuszok fognak közlekedni a főleg turisták és kirándulók által használt kötöttpályás járat helyett, írja az MTI, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatására hivatkozva. 

A fogaskerekű kihasználtsága a téli hónapokban hétköznapokon 10 százalékos, hétvégén legfeljebb 30 százalékos.Forrás: Budapesti Közlekedési Központ

A többnyire szabadidős céllal használt 60-as jelzésű fogaskerekűvel nagyon kevesen utaznak a hideg hónapokban. Ez hétköznapokon 10 százalékos, hétvégén legfeljebb 30 százalékos kihasználtságot jelent.

A dráguló üzemanyag- és villamosenergia-költségek súlyos terhet jelentenek a közösségi közlekedés számára. Az intézkedésnek köszönhetően több mint 120 millió forintot spórol Budapest közösségi közlekedése, emellett a szakemberek a kötelező karbantartást is elvégezhetik a járműveken.

A kötöttpályás járat helyett a 21-es, 21A, 212-es, 212A, 212B és 221-es autóbuszokkal utazhatunk majd, amelyek kibővített menetrend szerint járnak az érintett időszakban.

A fogaskerekű október 3-a óta nem jár pályafelújítás miatt; a buszos pótlás eredetileg november 17-éig tartott volna, de a bejelentett téli leállás miatt a fogaskerekű másnap sem indul el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek