A világ egyik legnagyobb gyászhintóját mutatják be a Fiumei úti sírkertben

A temetőkhöz és az emlékezéshez kapcsolódó kortárs képzőművészeti kiállítás, tematikus séták és egy fényfestéssel kísért esti koncert várja a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján a Fiumei Úti Sírkertben.

Június 24-én, szombaton délután négykor adják át ünnepélyes keretek között az Apponyi-hintót, amelyet még a Székesfővárosi Temetkezési Intézet megrendelésére gyártottak 1928. és 1932. között a budapesti Misura kocsigyárban.

  

Galéria: A világ egyik legnagyobb gyászhintóját mutatják be a Fiumei úti sírkertbenFotó: Lakatos Péter / MTI

 

A muránói üveggel és bronz szobrokkal díszített hintó súlya 3,5 tonna, hossza 5,5 méter és 4 méter magas.1933-és 1941 között négy alkalommal - először Apponyi Albert temetésén - használták, majd a második világháború alatt nyoma veszett. Húszévnyi kallódás után bukkantak rá, és 1963-ban a Közlekedési Múzeum tulajdonába került.

 

Eddig még soha nem volt kiállítva

 

A Nemzeti Örökség Intézete a Közlekedési Múzeummal megállapodva 2016 novemberében döntött a hintó restauráltatásáról. A gyászhintót a munkálatok végeztével Budapestre szállították, ahol a Múzeumok Éjszakáján rendezett ünnepélyes átadót követően június 24-től egy erre a célra épített, különleges csarnokban lesz látható a Fiumei Úti Sírkert főbejáratánál - olvasható az intézmény weboldalán.

A Múzeumok Éjszakáján este kilenckor a sírkert egyik legszebb építészeti emlékénél adnak egyórás koncertet a Virtuózok szereplői, amely közben különleges fényfestési technikával világítják meg a szecessziós stílusú Árkádsorokat és a sírkert mauzóleumait este 11 óráig. A programokról bővebben itt olvashatnak.

 

Galéria: A világ egyik legnagyobb gyászhintóját mutatják be a Fiumei úti sírkertbenFotó: Lakatos Péter / MTI
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek