Két évig nem sétálhatunk majd a Lánchídon

Újabb jelentős szakaszához ért a Széchenyi lánchíd felújításának folyamata. Március 17-én, szerdán az A-Híd Zrt. megkezdi a munkaterület átvételét, és ezzel egy időben lezárja a hídfők környezetét és a hídjárdát is a gyalogosok elől - derül ki a BKK közleményéből. Gyalog egészen a felújítás 2023-as tervezett befejezéséig nem lehet majd átmenni a Lánchídon.

Forrás: BKK

Az eredeti tervek szerint március 13-tól 15-ig, azaz szombattól hétfőig a Lánchidat az alsó rakparttal együtt megnyitották volna a járókelők és a biciklisek előtt, azonban az Országos Operatív Törzs vezetője felvetésének megfelelően a március 13-15-ei hosszú hétvégén elmarad a pesti alsó rakpart és a Lánchíd megnyitása, azon továbbra is csak az autósforgalom közlekedhet. A rakpart és a Lánchíd megnyitásához illeszkedő, a járvány elleni védekezés szempontjainak is megfelelő programelemeket a Fővárosi Önkormányzat részben online formában, részben későbbi időpontban valósítja meg.

A járdák március 17-i lezárására azért van szükség, mert a kivitelező A-Híd Zrt. így tudja zavartalanul elvégezni az előkészítő munkákat, vizsgálatokat és felméréseket. Ezekre többek között a darupálya kiépítése, valamint az odaépülő állványzat felállítása miatt van szükség.

Az autós forgalom elől csak június közepén zárják le a Lánchidat. Addig a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjáratok zavartalanul közlekednek rajta. Mivel a gyalogosjárdák lezárása miatt nem lehet majd átsétálni a hídon, a BKK nappali és éjszakai autóbuszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – ingyenesen lehet utazni a híd teljes lezárásáig.

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak. A Lánchíd korszerűsítése változást hoz majd a fővárosban közlekedők életébe, ezért a forgalomzárás és a felújítás részleteiről a BKK folyamatosan tájékoztatást ad.

A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023 augusztusában fejeződnek be, és akkor kezdődhet a műszaki átadás-átvételi eljárás, amely harminc napig tarthat. A cél, hogy Budapest a 150. születésnapjára 2023-ban méltó ajándékot kapjon – a megszépült Lánchidat!

A közbeszerzési eljáráson nyertes A-Híd Zrt. nettó 18,8 milliárd forintért újítja fel hazánk egyik legfontosabb kulturális örökségét és szimbólumát. Ennek keretében újjáépítik a meglévő közúti pályalemezt, teljesen elbontják a gyalogos járdákat, majd újjáépítik azokat. A megmaradó acélszerkezeteket javítják és gondoskodnak a rozsdásodás elleni védelmükről, a gyalogos műemléki korlátokat felújítják, restaurálják.

A föld alatti lehorgonyzókamrákat szigetelik, felújítják, valamint a budai oldalon lévő szellőzőket átépítik. Kiépítik a lehorgonyzókamrák dunai árvízi védekezési rendszerét, ennek része a Duna-meder rendezése, roncs- és lőszermentesítése, a hajózási jelzések korszerűsítése. A hídfőkben lévő gyalogos aluljárókat kiszélesítik, a hídfők lépcsőit átépítik, valamint a helyiségeket felújítják, a kőoroszlánokat és a hiányzó műemléki elemeket visszaépítik.

Új, LED-technológiás közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel, a pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat felújítják, gyalogos átkelőhelyet létesítenek a pesti hídfő északi és déli járdája között, valamint kiváltják és átcsoportosítják a hídon lévő közműveket.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek