Zenés hétvége elé nézünk - Minimál tangó és középkori világzene is várja a rajongókat

A komolyzene és az opera kedvelőinek rögtön két programot is ajánlanánk a figyelmükbe. A Müpa Home LIVE - Rossini-gála című estjét az intézmény virtuális hangversenytermében hallgathatjuk meg január 29-én 19:30-tól 21:10-ig, szünet nélkül.

Ahogy az oldalon is írják, a műsor csoportokba rendezve kínálja majd a népszerű darabok részleteit, duetteket is. Sőt egy-egy opera áriái előtt olykor a mű nyitányát is felidézik a fellépők. Így akik követik majd az ingyenesen meghallgatható előadást, azok találkozhatnak az Olasz nő Algírban, A sevillai borbély és a Tell Vilmos felejthetetlen bevezető zenéivel. Mosolyogtató és megrendítő pillanatokra egyaránt számíthatnak. Az eseményt a Müpa oldalán és YouTube csatornáján is követhetik majd.

A BÉLA és Mozart együtt ünnepelnek

A második komolyzenei koncertet, amit ajánlanánk, szintén január 29-én tűzték műsorra. A 18 órakor kezdődő előadást a Bartók Béla úti BÉLA hozza el az otthonokba. A kávéház, étterem és lakásra emlékeztető közösségi tér korábban rendszeresen szervezett koncerteket a legnagyobb zeneszerzők születésnapja alkalmából, de ez a korlátozások miatt egy ideje szünetel.

Forrás: BÉLA / Facebook.com

Azonban Wolfgang Amadeus Mozart születésének 265. évfordulóját még egy járvány miatt sem lehet elfelejteni. Így a Facebook Live-val nézhető koncerten 5 szerzeményét hallgathatjuk meg a híres zeneszerzőnek - olvasható az esemény Facebook oldalán.

Ezen a koncerten nem a királylányt kell majd megmenteni a sárkánytól

Szombaton, január 30-án készüljünk egy fergeteges otthoni középkori világzenei bulira, mert a Bordó Sárkány jelentkezik online az Incognito Clubból. Dalaik között megszólalnak majd lírai dallamok és dinamikus hangvételű tánczenék is. Koncertjeik hangulata olyan, mintha a lovagok, sárkányok és a mágia világába csöppentünk volna abban a pillanatban, amint megszólalt a középkori duda és síp, az ír furulya, a mandocello, a koboz, a hegedű, a citera és a dobok.

Tapasztalatból ajánljuk, hogy mielőtt elkezdődne a koncert 18:00 órakor, nem árt szólni a szomszédoknak, hogy tudják mire számíthatnak az elkövetkező órákban, mert mint a zenekar Facebook oldalán írták, az előadás végén meglepetést is ígérnek a zenészek.

A vasárnapot zárjuk minimál tangóval

Meghallgatva a ¡Nosnach, 2019-es Babel Sound ideje alatt elhangzott előadását azt kell mondjuk, hogy aki csatlakozik az január 31-i online koncerthez, az hagyja magát elrepíteni egy másik világba. Egy olyanba, ami nem itt van. Ennyire egyszerű.

Móser Ádám és Kertész Endre előadásában egy nem létező, de mégis ismerős utazásra indulhatunk New Yorktól Odesszáig a minimál tangó dallamain, vagy eljuthatunk Franciaországba, Argentínába, a legmisztikusabb balkáni tájakra. De zenéjük által sétálhatunk egyet Krakko színes és hangulatos zsidó negyedében, vagy éppen egy ütött kopott, de elragadó cirkusz kulisszái között. A ¡Nosnach dalaiban  harmóniában vannak a kísérleti, a kortárs és a szabadzenei elemek. A koncertet a Ferencvárosi Művelődési Központ Facebook-oldalán közvetítik.

Nyitókép forrása: Fejer / Bordó Sárkány / Facebook.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek