Kora tavaszi hosszú hétvége tipp: Utazzunk a fenséges Máltára!

Napfény, sós tengeri levegő, vadregényes partok, mediterrán konyha és megannyi felfedeznivaló vár Máltán, ahol már most kellemes tavaszias időre számíthatunk. Itt minden látogató számára akad valami kedvére való rejtett kincs, akár történelemre, akár kultúrára akár a kristálytiszta tenger látványára vágyik. Mivel alig két órányi repülőútra van Budapesttől, ideális úti cél egy kora tavaszi hosszú hétvégére. Íme 7 tipp, hogy a legtöbbet hozhasd ki a Máltán töltött napjaidból.

Málta ideális úti cél egy kora tavaszi hosszú hétvégéreForrás: Malta Tourism Authority

1. Fedezd fel a főváros történelmi utcáit és színpompás balkonjait

Málta fővárosa, Valletta nem túl nagy méretű, így gyalog érdemes nekiindulni a felfedezésének. A világörökségi város szűk, történelmi utcáin barangolva a máltai építészet fő díszítő elemében, az utcák képét meghatározó színpompás balkonokban gyönyörködhetünk. Séta közben mindenképp térjünk be a 16. századi Szent János-társkatedrálisba, de készüljünk fel! Akármilyen szerény külsejűnek tűnik is ez a mészkőből épült templom, belépve egészen biztosan le fog esni az állunk: a templombelső valami egészen különleges!

A világörökségi Valletta szűk, történelmi utcáit gyalog érdemes bejárniForrás: Malta Tourism Authority

A kikötőre nyíló pompás kilátás miatt érdemes elmenni a Felső-Barrakka-kertbe is, ha pedig egy tökéletes napra vágyunk, zárjuk az estét a Strait Street valamelyik élőzenés bárjában. Valletta egyik legismertebb utcája a 19. századtól a 20. század közepéig volt az éjszakai élet központja, és ezt a hagyományt ma is őrzi nyüzsgő bárjaival és éttermeivel.

2. Az autentikus máltai élet egy szelete, a Három Város

A Valletta-tól keletre eső félszigeten, a Nagy Kikötő túloldalán található a Málta Három Városaként emlegetett Senglea, Cospicua és a szigeten inkább Birgu néven ismert Vittoriosa. Semmiképp se hagyjuk ki ezt a helyet, ha kíváncsiak vagyunk, milyen az autentikus élet Máltán!

A máltai építészetre jellemző balkonok a Három Város egyikébenForrás: Malta Tourism Authority

A három erődített város a Szent János lovagrend első otthona volt, így palotái, templomai, erődítményei és bástyái sokkal régebbiek, mint amiket Vallettában láthatunk. Az utcákon kevesebben járnak, mint a fővárosban, így valódi esélyt kapunk arra, hogy átérezzük, milyen is az élet a szigeten. A kikötőt jellegzetes máltai csónakkal vagy nagyobb komppal lehet átszelni.

3. A Trónok Harca forgatási helyszíne, Mdina

A fenséges Mdinát, Málta egykori fővárosát már a távolból lehetetlen nem észrevenni, mivel a falakkal körülvett középkori település egy domb csúcsán magasodik. Tökéletes állapotban fennmaradt középkori utcái, sikátorai a Trónok harca készítőit is megihlették, akik a sorozat számos jelenetét itt forgatták. Ma mindössze 300 fő él itt, nem véletlenül nevezik „Csendes városnak". Ha itt vagyunk, semmiképp se szalasszunk el gyönyörködni a falairól a környező tájban!

A fenséges Mdinán mindössze 300 lakos élForrás: Malta Tourism Authority

4. Pihentető kényeztetés Gozón

Ha végtelen nyugalomra, pihentető kényeztetésre vágysz, akkor hagyd az egynapos kirándulásokat, és tölts el legalább egy éjszakát a mesés Gozó szigetén. Itt festői tájakat, káprázatos fürdőhelyeket, fantasztikus éttermeket, túraútvonalakat, és barátságos helybélieket találsz, a pihentető nyugalom pedig minden évszakban garantált.

A pihentető nyugalom Gozón minden évben garantáltForrás: Malta Tourism Authority

5. Kóstolj tenger gyümölcseit Marsaxlokk piacán!

Málta déli részén található Marsaxlokk, egy színpompás halászfalu, amelynek öblében százával ringatóznak a jellegzetes máltai halászcsónakok, a luzzuk. Vasárnaponként látnivaló számba megy a halpiac, ha ezt megjártuk, térjünk be egy ebédre a sétányon sorakozó számos étterem egyikébe.

Marsaxlokk öblében százával ringatóznak a jellegzetes máltai halászcsónakok, a luzzukForrás: Malta Tourism Authority

6. A legszebb naplemente a szigeten

Málta legmagasabb pontját a sziget nyugati partján, a Dingli-szikláknál találjuk. A 253 méterrel a tenger szintje fölött lévő teraszos szirtek mentén sétálva a sziget legszebb naplementéjében gyönyörködhetünk.

Málta legmagasabb pontja, a Dingli-sziklákForrás: Malta Tourism Authority

7. A kék 50 árnyalata a Kék Barlangban

A sziget egyik leginkább szemet kápráztató helye a Kék Barlang, amelyet a nyugati parton, az apró Wied Iż-Żurrieq kikötőfalu mellett találjuk. Ez egyike a világ azon tengeri barlangjainak, ahol a víz világoskék színe smaragd fényekkel ötvöződik. Az élénk színeket a barlangot megvilágító változó napfény idézi elő, a kék 50 árnyalatát láthatjuk, teljes pompájában! Legjobb reggel felfedezni egy rövid csónaktúra alkalmával.

A Kék BarlangForrás: Malta Tourism Authority

A cikk létrejöttét a VisitMalta támogatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek